Navne

Rød rebel blev chef for biobrændstoffer

70 år lørdag den 11. august: VS'eren Anne Grete Holmsgaard skiftede til SF. Hun blev i 2012 direktør for BioRefining Alliance, som vil fremme bæredygtige biobrændstoffer.

Anne Grete Holmsgaard har haft en lang karriere i Folketinget. Fra 1979 til 1986 for Venstresocialisterne (VS), og fra 2001 til 2011 for SF. Foto: Ritzau Scanpix

Anne Grete Holmsgaard har haft en lang karriere på Christiansborg. Hun sad fra 1979 til 1986 i Folketinget for Venstresocialisterne (VS), hvorefter hun blev løsgænger. Fra 2001 repræsenterede hun SF, indtil hun i 2011 besluttede, at hun ikke ville genopstille.

Året efter blev hun ansat som direktør for BioRefining Alliance, som vil fremme bæredygtige biobrændstoffer og andre avancerede biobaserede produkter.

Som mange af sine jævnaldrende gjorde Anne Grete Holmsgaard ikke sin uddannelse færdig. Hun læste til cand.mag. i historie og samfundsfag på RUC, men tog ikke eksamen. Det har dog ikke forhindret hende i at få en række job i det civile.

I 1987-95 sad hun i DSB's planlægningskontor og var chef for uddannelse, produktudvikling og markedsføring. 1995 skiftede hun fra DSB til Danmarks Tekniske Universitet, hvor hun var direktør indtil 2002. Klima- og energiminister Svend Auken (S) gjorde hende i 1996 til chef for Energimiljørådet. Et job, hun bestred indtil 2001.

Anne Grete Holmsgaard blev som VS'er i 70'erne anklaget for at gå for langt med nogle antisemitiske udtalelser og kritik af Israel. Hun afviste anklagerne med, at hun kun kritiserede staten Israel. Kritikken kom især fra journalist Bent Blüdnikow og tidligere generalløjtnant Kjeld Hillingsø, men PET-Kommissionen skrev i 2009 i en kommentar til beskyldningerne: »Det skal bemærkes, at der ikke er fundet oplysninger i PET's arkiv, der kan kaste yderligere lys over spørgsmålet om VS' påståede antisemitisme.«

BRANCHENYT
Læs også