Navne

Johannes Due kan skelne alle fuglestemmer fra hinanden

70 år onsdag: De 98 kommuner og de fem regioner er Johannes Dues værk. Som pensionist har han fået tid til at dyrke sin passion for fugle.

Johannes Due har været vidt omkring, siden han blev kandidat i økonomi fra Aarhus Universitet. Både i det offentlige, men også i det private.  Arkivfoto: Jan Grarup

Hvis Johannes Due gemmer en liste over de steder, hvor han har været ansat, så er den lang.

Departementschef i Socialministeriet, kontorchef i Administrationsdepartementet, amtsdirektør i Vejle Amt, direktør for juristernes og økonomernes fagforening og senest direktør for Sygeforsikringen ”danmark”.

Johannes Due har været vidt omkring, siden han blev kandidat i økonomi fra Aarhus Universitet. Både i det offentlige, men også i det private.

Sideløbende har han haft en række tillidshverv bl.a. som formand for bestyrelsen for Syddansk Universitet og Forebyggelsesfonden.

Men det er i arbejdet med at slå stregerne til det danmarkskort, vi kender i dag, at Johannes Due især har sat sit aftryk.

I 2002 udnævnte daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ham til formand for Strukturkommissionen, der lagde fundamentet til, at antallet af kommuner i 2007 blev reduceret til 98, og amterne blev erstattet med de fem regioner.

Stor fuglekender

Johannes Due er født og opvokset i Sønder Bjert nær Kolding. Det politiske er han flasket op med, for hans mor, Gunhild Due, sad i en årrække i Folketinget for Socialistisk Folkeparti.

Han var klar over, at han ikke ville følge i hendes fodspor. Men samspillet mellem embedsværket på den ene side og de folkevalgte politikere på den anden side fascinerede ham.

»Jeg har altid interesseret mig for samfundsforhold og været en bureaukrat og administrator i min måde at tænke på,« har han sagt.

Johannes Due stoppede i Sygeforsikringen ”danmark”, da han fyldte 65 år i 2014. Han og hustruen, tidligere viceskoleinspektør Esther Dybdal, forlod sidste år København og bor i dag i Frederikssund.

Her og i sommerhuset ved Roskilde Fjord bruger han tiden på at dyrke sin interesse for fugle. Siden drengeårene har han kunnet skelne alle fuglestemmer fra hinanden.

Oven i det kommer tusindvis af fuglefotos. Ikke mindst fotos taget på rejser i Østafrika. Ti gange har Johannes Due været i Tanzania med det formål at fotografere fugle.

Altid alene, for sådan fungerer det bedst - også når han skal afsted igen til sommer.

/ritzau/

BRANCHENYT
Læs også