Navne

Oberstløjtnant med barske barndomsminder

60 år torsdag: Karen Schultz har været vidt omkring - fra officer til psykolog og forfatter. I romanen ”Uren” skildrer hun sin opvækst.

Efter 12 års karriere som officer i forsvaret er Karen Schultz i dag forfatter på fuld tid og åbner tillige en boghandel i København til efteråret  Arkivfoto: Carsten Snejbjerg.

Det kan være svært at finde fodfæste som voksen, når ens barndom har været fyldt med svigt.

Karen Schultz er beviset på, at det trods en tung bagage kan lade sig gøre.

I sin roste roman ”Uren” fra 2018 beskriver hun opvæksten hos en enlig mor, der kæmpede med skammen over, at datteren var født uden for ægteskab.

Siden flyttede en mand ind i hjemmet i Kolding, men det gjorde det ikke nemmere. Karen blev, fra hun var seks år, seksuelt misbrugt af stedfaren. Hendes mor havde nok i sine egne problemer og vendte det blinde øje til overgrebene.

Siden udgivelsen har hun rejst landet rundt for at fortælle om romanen, som hun planlægger skal have følgeskab af fire andre bind.

»Ja, det er et alvorligt emne, en barndom hos forældre der ikke fungerer, men det er desværre et lod som mange, mange børn har - også i et samfund som vores,« skriver hun på Facebook.

Håbet er, at bogen vil få flere til at forstå, at der også bag pæne facader lever børn, som ingen passer ordentligt på. Selv gik hun i pænt tøj, og der var også råd til privatskole.

Fra officer til forfatter

Det stod ingen steder skrevet, at Karen Schultz skulle blive forfatter. En stor del af sit arbejdsliv var hun officer i forsvaret.

Hun var den første kvindelige linjeofficer i panserinfanteriet, og efter 12 års fastansættelse er hun i dag oberstløjtnant af reserven i Livgarden.

I en sen alder læste hun til psykolog med speciale i erhvervspsykologi og blev siden formand for universitetscensorerne i psykologi.

I dag er hun forfatter på fuldtid og åbner til efteråret boghandel i det indre København, hvor hun også driver eget forlag.

Karen Schultz er gift med Per Kreutzmann, der er fra Grønland. De mødte hinanden som værnepligtige, men først ved et gensyn 30 år senere blev de kærester. ”Lykke Per” kalder hun ham.

De bor på Møn og har et bygdehus i Qoornoq i Godthåbsfjorden, som de besøger to gange om året.

/ritzau/

Læs også