Navne

Manden, der nægter at blive voksen

80 år søndag: Ulf Pilgaard er kongen af revy. I mere end et halvt århundrede har den langbenede præstesøn fået danskerne til at slå sig på lårene af grin og glemme livets alvor. Nu begynder døden at snige sig ind på den 80-årige skuespiller. Ikke kun de andres. Også hans egen.

Ulf Pilgaard er kongen af dansk revy. Det er de fleste danskere enige om. I årevis har den 80-årige skuespiller løbet storm mod tidens tåbeligheder og strakt revyens satiriske potentiale til det yderste.  Foto: Joachim Ladefoged »Man er nødt til at kunne tage gas på sin egen person, hvis man skal kunne holde sig selv ud. Selvironien sikrer, at man ikke mister jordforbindelsen. I det øjeblik, den stopper, bliver der hurtigt plads til selvhøjtideligheden, og den er jo slet ikke til at holde ud,« siger Ulf Pilgaard, der fylder 80 år søndag. Foto: Joachim Ladefoged Interview med skuespilleren Ulf Pilgaard. Torsdag 28. maj 2020. Skuespiller Ulf Pilgaard. Foto: Joachim Ladefoged Skuespiller Ulf Pilgaard på Bakken. Foto: Joachim Ladefoged Skuespiller Ulf Pilgaard på Bakken. Foto: Joachim Ladefoged

Hvad er det vigtigste, du har lært i livet?

»Jeg har lært, at man ikke skal tage sorgerne på forskud. Det er banal lærdom, men det banale er meget ofte sandt. I begyndelsen af 90’erne opdagede min kone, at hun havde arvet den sjældne demenssygdom Huntingtons chorea fra sin mor. De første symptomer meldte sig, da hun rundede 60 år. Hendes ben begyndte at spjætte ufrivilligt, og herfra gik det kun tilbage. Hun endte i kørestol, men heldigvis forblev hendes hoved frisk til det sidste. Vi var gode til at få det bedste ud af situationen og nyde livet på trods af sygdommen, selv om der var mange svære stunder undervejs. Min pointe er, at sorgerne dukker op før eller siden. Det kan ikke undgås. Derfor kan man lige så godt droppe bekymringerne over alt det, man alligevel ikke kan kontrollere eller gøre noget ved, og i stedet bruge sin tid og sine kræfter på at nyde livet, så længe man er nogenlunde rask og rørig.«..

BRANCHENYT
Læs også