Navne

Edward Jenner reddede millioner fra en frygtet byldesygdom

I dag er der stort fokus på vaccinationer på grund af den verdensomspændende coronavirus, men det var allerede i slutningen af 1700-tallet, at behandlingsformen, der fik navnet vaccination, for første gang lykkedes for en engelsk læge.

Af frygt for en ny koppe-epidemi strømmede folk til Serum Instituttet for at blive vaccineret i september 1970. En norsk studerende var blevet smittet med kopper på en tur til Afghanistan og døde af sygdommen under sin indlæggelse på Blegdamshospitalet. Det viste sig dog, at ingen andre var blevet smittet. Arkivfoto: Jacob Maarbjerg Af frygt for en ny koppe-epidemi strømmede folk til Seruminstituttet for at blive vaccineret i september 1970. En norsk studerende var blevet smittet med kopper på en tur til Afghanistan og døde af sygdommen under sin indlæggelse på Blegdamshospitalet. Det viste sig dog at ingen andre var blevet smittet. Edward Jenner udviklede verdens første effektive vaccine. Edward Jenner (1749-1823). English Physician. Line-And-Stipple Engraving, 19th Century. Edward Jenner (1749-1823), British physician. Jenner, who also did work as a naturalist, is famed for developing a vaccine for the often fatal viral infection smallpox. He investigated folk tales about the immunity of cowpox victims to smallpox. In 1796 he used a thorn to inoculate a healthy boy with fluid from a cowpox blister on a dairy maid's finger. Six weeks later he inoculated the boy with smallpox, and the boy did not develop the disease. The immunising process was named vaccination after the cowpox virus (vaccinia), and was made compulsory in Britain in 1853. Jenner was elected Fellow of the Royal Society in 1788 for his work on the cuckoo.

De første danskere er nu blevet coronavaccineret. Flere vacciner er på vej takket være en intensiv indsats fra forskere over hele kloden, en indsats, der har kostet milliarder af kroner.

Vaccinen som metode har dog en noget ældre og markant mere udmyg oprindelse. Den første succesfulde af slagsen blev udviklet af den engelske læge Edward Jenner i slutningen af 1700-tallet. Og selv om den for nutidens standarder blev skabt under simple forudsætninger, fik den enorm betydning...

Læs også
Top job