Kathrine Forsberg er topchef og mor til fem: »Jeg smører hverken en madpakke eller rører en støvsuger«

Portræt: Kathrine Forsberg har som topchef i den danske del af Atea leveret en turnaround. Men succesen har haft en pris, da hendes døgn stort set kun har bestået af arbejde og søvn.

Kathrine Forsberg blev topchef i it-virksomheden Atea efter at have været i TDC i en årrække. 
Foto: Carsten Snejbjerg Fra 1993 til 1998 fødte Kathrine Forsberg fire ud af sine fem børn. Børnene er nu mellem 18 og 27 år. Foto: Carsten Snejbjerg Kathrine Forsberg var i fem år rektor for et gymnasium. Hun søgte jobbet som 28-årig. Foto: Carsten Snejbjerg

En lørdag i januar 2020 ringede Kathrine Forsbergs telefon. Det var Ateas øverste koncernchef, Steinar Sønsteby, som tilbød hende jobbet som topchef med en bunden opgave. Der skulle præsenteres en turnaround i løbet af de to første kvartaler.

Jobtilbuddet kom uventet og forventningerne var høje, konstaterer Kathrine Forsberg. Hun fik et døgns tid til at tænke over det.

Kathrine Forsberg havde ikke overvejet, at hun kunne blive den næste topchef i Atea Danmark, da hun i juni 2018 kom til virksomheden efter en årrække hos TDC.

Efter få måneder blev Kathrine Forsberg en del af Ateas direktion. Den øverste chef var Morten Felding. Han havde med succes bragt it-virksomheden gennem det stormvejr, der var affødt af en skandale. Atea havde i en årrække bestukket ansatte i Region Sjælland og blev i 2018 idømt en bøde på 10 mio. kr.

Ateas bestikkelsessag
 • Atea har gennem de seneste år været igennem en omfattende bestikkelsessag, der er blevet betegnet som danmarkshistoriens største.
 • I juni 2018 blev Atea dømt ved Retten i Glostrup for bestikkelse af offentligt ansatte.
 • Her blev selskabet idømt en bøde på 10 mio. kr. for i en årrække at have bestukket ansatte i Region Sjælland. Flere tidligere chefer i Atea og Region Sjælland blev ligeledes dømt i sagen.
 • Efter bestikkelsessagen har Atea har gennemført et større oprydningsarbejde og har blandt andet indført et whistleblower-system.

Da de økonomiske resultater udeblev under Morten Feldings ledelse, blev det i stedet op til Kathrine Forsberg at få forretningen på ret kurs.

»Min puls røg et øjeblik helt op på 180. Holy shit en opgave at få. Det var overvældende. Men der gik ikke ret længe, før jeg tænkte: Ja, det kan jeg godt,« siger Kathrine Forsberg, der har været topchef i et år.

Midt i coronakrisen med omlagte forretningsgange og forandrede kundekrav er Atea lykkedes med at vende den økonomiske udvikling. Og da Kathrine Forsberg præsenterede regnskabet for sit første år som topchef, var det blandt andet med et 4. kvartal, hvor det økonomiske resultat var fordoblet i forhold til året før.

Søgte job som rektor

»Det har været 12 måneder uden ret meget andet end arbejde og søvn. Jeg har i hvert fald ikke haft tid til at løbe en maraton, og der har heller ikke været ret meget hjemmebag.«

Man skal få de børn, man gerne vil have. Jo, der var noget at se til, men jeg syntes også, at det var hyggeligt.

Kathrine Forsberg, adm. direktør i Atea Danmark

Kathrine Forsbergs karriere bærer præg af, at hun når, hvad hun sætter sig for. Som dengang hun som nyslået cand. merc. fra Copenhagen Business School ledte efter et job, hvor hun kunne bruge sin uddannelse, men samtidig få fornuftige arbejdstider, så der blev plads til at få familie.

»Jeg kan sgu da undervise,« tænkte hun, hvorefter hun søgte og fik et job som underviser på handelsgymnasiet Niels Brock i København.


Et år senere manglede gymnasiet en rektor, og Kathrine Forsberg fik et lille puf fra kolleger, der mente, at hun skulle søge. Hun siger selv, at hun søgte med en 28-årigs oplevelse af at kunne klare alting. De næste fem år var hun rektor for gymnasiet. Det var en enorm ledelsesmæssig udfordring.

Kathrine Forsberg
 • Født i 1965.
 • Uddannet cand. merc. ved Copenhagen Business School.
 • Har senere uddannet sig i topledelse og bestyrelsesarbejde ved henholdsvis The Wharton School, University of Pennsylvania og Copenhagen Business School.
 • Marts 2020- : Adm. direktør i Atea Danmark.
 • Oktober 2018 - marts 2020: Senior Vice President, Enterprise i Atea Danmark.
 • Juni 2018 - okt. 2018: Ansvarlig for Partner Management i Atea Danmark.
 • Marts 2011 - maj 2018: Lederstillinger hos TDC Erhverv.
 • August 2000 - marts 2011: Business Development Manager hos Cisco Systems.
 • 1993 - 2000: Adjunkt og senere rektor for handelsgymnasiet Niels Brock i København
 • Bor i Charlottenlund.
 • Gift med Nikolaj Forsberg, der er selvstændig og rådgiver iværksættere.
 • Har fem børn i alderen 18 til 27 år.

Hendes privatliv stod heller ikke stille. Fra 1993 til 1998 fik hun og hendes mand, Nikolaj Forsberg, der er selvstændig, fire ud af deres fem børn.

»Man skal få de børn, man gerne vil have. Jo, der var noget at se til, men jeg syntes også, at det var hyggeligt. Jeg har altid syntes, at familie var dejligt,« siger hun og tilføjer:

»Men det er vigtigt at sige: Jeg smører hverken en madpakke eller rører en støvsuger. Så havde det aldrig kunnet hænge sammen.«

Der er hjælp i hverdagen

Familien har fået hjælp til hverdagen. De bor ved siden af Kathrine Forsbergs forældre i Charlottenlund, og så har de haft au-pair.

I de år, da børnene var små, var Kathrine Forsbergs primære fokus i hjemmet samværet med børnene. Resten var der andre, der klarede.

Kathrine Forsberg ser sig selv som en rollemodel - også for sine egne tre døtre.

»Jeg har vist dem, at man godt kan være mor og chef. Men børnene lærer også, at det kommer med en pris, da der er fravalg, når man laver et sådant tilvalg,« siger hun.

Børnene er mellem 18 og 27 år, og kun den yngste datter, der går i 2.g, bor endnu hjemme.

Læs også