Navne

Få professorer har skabt mere debat end Helmuth Nyborg

85 år: Professor emeritus Helmuth Nyborg har skabt mange overskrifter med sin forskning i intelligens, hvor han bl.a. er kommet frem til, at mennesker i Mellemøsten er mindre intelligente end mennesker i Europa.

Helmuth Nyborg har aldrig været bange for at stikke næsen frem med upopulære meldinger og holdninger. Arkivfoto: Klaus G.

De fleste forskere bliver kendt i en bredere offentlighed, hvis de tager telefonen, når journalisterne ringer. Helmuth Nyborg blev en kendt og omdiskuteret professor for de – ifølge mange – kontroversielle konklusioner i hans forskning i intelligens.

Hvis man skal tage det fra en ende af, så begyndte debatten om Helmuth Nyborg, da han i 2002 – baseret på andre forskeres resultater – udtalte, at mænd er mere intelligente end kvinder. Da han i 2005 selv præsenterede forskning med den samme konklusion, blev det kritiseret for at være mangelfuld og fejlbehæftet forskning – som dog blev frikendt for at være videnskabeligt uredeligt – men som alligevel endte med, at professoren året efter blev fritaget fra tjeneste på Institut for Psykologi på Aarhus Universitet, hvor han havde været professor siden 1994...

Læs også
Top job