Fødselsdage

Et langt liv med ørehængere

95 år lørdag: Et unikt talent for at skrive iørefaldende melodier til især film og tv-serier gav Bent Fabricius-Bjerre kultstatus både herhjemme og internationalt.

Gennem årene har Bent Fabricius-Bjerre skrevet musik til over 30 film og tv-serier med et genremæssigt spænd fra ”Poeten og Lillemor” i 1958 til ”Klovn – the Movie” i 2010. Foto: Gregers Tycho

Bent Fabricius-Bjerre sidder ikke og fedter med de musikalske fraser i sin fritid. Han komponerer kun, når han får konkrete bestillingsopgaver.

Her tager han bestik af opgavens omfang, og så løser han den øjeblikkeligt. At sidde og nørde med klangene for sin egen fornøjelses skyld betragter den skattede komponist som spild af tid.

Denne determinerede målrettethed er sikkert en årsag til, at Bent Fabricius-Bjerre i sin lange karriere har haft succes med så mange forskelligartede opgaver. Mest kendt er han for musikken til film og tv-serier som ”Olsenbanden” og ”Matador”.

At Bent Fabricius-Bjerre skulle vælge den kunstneriske vej, stod ikke på nodepapiret. Han er rundet af et akademisk hjem på Frederiksberg med en mor, der – atypisk for sin tid – var ude på arbejdsmarkedet. Hendes fravær i hverdagen gav lille Bent nogle lange eftermiddage, hvor han kunne øve sig på husets klaver. Både hans far og farfar var akademikere, og der lå i familien en forventning om, at unge Bent skulle følge i de fædrene fodspor.

Et liv på vulkaner

Det nærede han imidlertid intet ønske om; skolen og det boglige interesserede ham ikke. Allerede som teenager vidste han, at han ville være jazzpianist. Han deltog i musikalske konkurrencer på kroer med røg, alkohol og letpåklædte damer - et virke, hans forældre intet anede om.

Som 15-årig flyttede han hjemmefra; han tjente til huslejen ved at optræde på restauranter med datidens spraglede musikalske genrer som boogie-woogie på repertoiret. På Det Kongelige Danske Musikkonservatorium blev han uddannet pianist og afsluttede studierne her i 1946.

Han levede det vilde ungdomsliv, indtil han i 1948 - som 23-årig - giftede sig med sin første kone, Harriet. Med hende fik han sine fire børn.

To år efter brylluppet grundlagde den entreprenante, kunstnerisk begavede og økonomisk bevidste musiker sit eget pladeselskab under navnet Metronome Grammofonselskab og Musikforlag.

Senere blev Metronome udvidet med bl.a. filmselskaber. Som direktør i Metronome udgav Bent Fabricius-Bjerre musik med fremtrædende kunstnere som Jørgen Ingmann og Nina & Frederik. Han solgte Metronome-koncernen i 1996.

Kunstnernavnet Fabric

1962 blev et år, der ændrede den kompetente musikers liv: Her hittede han i USA med melodien ”Alley Cat”, som indbragte ham en amerikansk Grammy. Amerikanerne kaldte ham Bent Fabric – et kunstnernavn, han genoplivede i 2004.

Det var, da han udgav popalbummet ”Jukebox”, som musikeren Remee og duoen Infernal havde skrevet og produceret. Albummet rummede radiohittet ”Jukebox”, som Allan Vegenfeldt lagde vokal til. Også dette iørefaldende nummer fik succes på dansescenerne i USA, hvor det strøg højt op på hitlisterne.

Gennem årene har Bent Fabricius-Bjerre skrevet musik til over 30 film og tv-serier med et genremæssigt spænd fra ”Poeten og Lillemor” i 1958 til ”Klovn – the Movie” i 2010. Mange af sine kompositioner har han fundet ro til at skrive på Mallorca, hvor han har haft et feriehus siden 1950’erne.

Musik for livet

Trods sin høje alder har han stadig appetit på nye musikalske udfordringer.

Senest har han leveret musik til brødrene Avaz-filmene ”Mens Vi Lever” og ”Kollision” – sidstnævnte havde premiere her i efteråret.

»Musikken holder mig i live og i gang. Jeg har også en teori om, at man ikke skal se sig tilbage og bekymre sig. Sket er sket; man bør ikke ærgre sig. Jeg synes, det er mere spændende, hvad der sker i morgen,« understregede Bent Fabricius-Bjerre i et interview til ugebladet Hjemmet tidligere på efteråret.

Fysisk holder han sig i form på tennisbanen. Ridesport har han også dyrket indtil for nylig. Bent Fabricius-Bjerre er gift med den 42 år yngre Camilla Padilla Arndt, som er hans tredje hustru.

BRANCHENYT
Læs også