Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Et år efter valget: Kun én positiv udvikling skyldes Trump

Den amerikanske økonomi har været i topform, siden Donald Trump blev valgt som præsident den 8. november 2016.

President Donald Trump waves as he walks across the South Lawn of the White House in Washington, Tuesday, Aug. 22, 2017, to board Marine One for a short trip to Andrews Air Force Base, Md. and then onto Yuma, Ariz. to visit the U.S. border with Mexico and attend a rally in Phoenix. Foto: AP/Andrew Harnik

Det toneangivende amerikanske aktieindeks S&P 500 er vokset med 21 pct, men der er dog ikke meget af den positive udvikling, som kan tilskrives Donald Trump, vurderer Otto Friedrichsen, aktiestrateg i Formuepleje over for Ritzau Finans.

- Valget af Trump og markedets forventninger til en ekspansiv finanspolitik i kølvandet på det politiske skifte fik amerikanske aktier til at udvikle sig positivt i ugerne efter.

- Faktum er dog, at udviklingen uden for USA har haft større betydning end det, Donald Trump indtil nu har kunnet udrette, siger Otto Friedrichsen.

Aktiestrategen peger på, at der allerede var påbegyndt et positivt momentum i amerikanske økonomi med fremgang på arbejdsmarkedet, inden at Donald Trump blev valgt som præsident.

Derudover har et synkront opsving i lande uden for USA svækket dollar over for euro, og det har givet medvind til de amerikanske eksportører.

- Udviklingen er ikke sket som følge af Donald Trumps initiativer. Det skyldes derimod snarere, at økonomier uden for USA, herunder Europa, i højere grad oplever fremgang og således bidrager positivt til den globale økonomi – samtidig med, at inflationen fortsat ikke berettiger en væsentligt strammere pengepolitik i USA, siger Otto Friedrichsen.

Ét sted kan den positive udvikling dog tilskrives Donald Trump, og det er blandt de små og mellemstore virksomheder i Russel 2000-indekset. De står nemlig til at drage fordel af en mulig skattereform med lavere selskabsskat.

Det skyldes, at disse selskaber typisk afsætter deres varer internt i USA og derfor ikke har mulighed for at skatteoptimere gennem eksporten, som Apple for eksempel gør det, når de betaler en lav selskabsskat i Irland af udenlandsk indtjening.

- Ligesom med mange af Trumps øvrige planer har han dog haft svært ved at gennemføre den planlagte skattereform.

- Momentum er dog accelereret siden midten af august i år, og markedet begynder i højere grad at tro på, at der faktisk kommer en skattereform i en eller anden form inden udgangen af 2017. Den tro afspejler sig i udviklingen i Russel 2000 (aktieindeks for mindre amerikanske selskaber, red.) det seneste år, vurderer Otto Friedrichsen.

BRANCHENYT
Læs også