Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Nordea: Danskerne er bedre rustede til at modstå chok på boligmarkedet

Når renterne igen begynder at stige, vil det med stor sandsynlighed trykke boligpriserne, men danskerne er i dag bedre rustede til at modstå et chok på boligmarkedet, end da markedet kollapsede for 10 år siden.

Det skriver Nordea i en analyse af boligmarkederne i Norden.

Siden priserne nåede bunden for fem år siden, er ejerlejlighederne blev mere end 50 pct. dyrere, mens priserne på enfamiliehuse er steget med 20 pct. Samtidig vurderer Nordea, at forventninger om fremtidige prisstigninger allerede er begyndt at blive indregnet i boligpriserne. Det er dog fortsat markant under niveauet fra 2004 til 2006, hvor boligpriserne eksploderede.

Særligt de historisk lave renter har været med til at drive boligpriserne op, og de lave finansieringsomkostninger øger risikoen for en priskorrektion, når renterne igen begynder at stige. Banken vurderer, at Den Europæiske Centralbank vil begynde at hæve renterne sent i 2019, og at renterne på korte lån dermed vil starte med at stige i første halvdel af 2019. Renterne på lån med længere løbetid ventes at stige hurtigere frem mod udgangen af samme år.

- I de kommende år vil højere renter kombineret med hårdere regulering højst sandsynligt begrænse prisstigningerne i særligt de største byer. Det er, hvor lånerne er mest sensitive over for renteændringer, og hvor makroøkonomiske midler rammer hårdest, skriver Nordeas makroanalytiker Jan Størup Nielsen.

Nordea forventer, at boligpriserne fremadrettet vil stige i takt med den disponible indkomst, og det vil sikre en blød landing, når renten først begynder at stige, og boligprisernes fremgang bremses. Eksterne faktorer kan dog ramme den danske økonomi.

- For boligmarkedet er det værst tænkelige scenarie en situation, der involverer en pludselig skarp rentestigning kombineret med et stigning i arbejdsløsheden. Det kan udløses af en geopolitisk begivenhed, hvor råvarepriser stiger, og den globale efterspørgsel rammes af et dramatisk fald i risikoappetitten for forbrugere og virksomheder, skriver banken i analysen.

Et sådant tilfælde kombineret med de seneste års strengere regulering vil udløse faldende boligpriser i Danmark, og Nordea vurderer, at særligt ejerlejlighederne i de store byer vil blive ramt. Prisfaldene og den afsmittende virkning på økonomien vil dog alligevel være markant mindre end under finanskrisen.

- Grunden er, at det danske boligmarked i dag har meget bedre fodfæste på grund en lavere rentesensitivitet blandt boligejere, og at de nuværende priser ikke er langt fra de fundamentale værdier, skriver Nordea.

Hårdere krav har nemlig reduceret boligejernes andel af risikofyldte lån, mens husholdningerne også har mindsket andelen af gæld i forhold til deres disponible indkomst.

- Danske boligejere er meget bedre rustede til at modstå chok på boligmarkedet, end de var for ti år siden. Og tidligere erfaringer har hjulpet myndighederne med at sikre en mere balanceret situation denne gang, skriver Jan Størup Nielsen.

BRANCHENYT
Læs også