Olieprisen skyder op – rammer højeste niveau i tre år

Det kan være slut med lave oliepriser. Nu koster en tønde 70 dollars og er dermed på niveau med prisen for tre år siden.

Her er det hemmelige våben mod OPEC's forsøg på at hæve prisen på olie: Brønde til at udvinde skiferolie, som kan sættes i gang og giver overskud, når olieprisen når et vist niveau. Der er i USA flere end 6.000 af disse brønde klar til brug. Foto: AP/Larry MacDougal

Olielande som Rusland og Saudi-Arabien kan glæde sig, mens bilister i forslugne dollargrin går større regninger i møde.

Olieprisen går nemlig kun én vej i øjeblikket, og det er op. Prisen for en tønde Brent-råolie rundede således 70 dollars på børsen i London torsdag. Så højt oppe har olieprisen ikke været i tre år, skriver Bloomberg.

Foreningen af olieproducerende lande, OPEC, har i længere tid forsøgt at presse priserne op ved at begrænse produktionen, men det har vist sig sværere end normalt. Det var heller ikke alle lande i OPEC, der var enige om strategien, og så var det svært at finde fælles fodslag til at skrue ned for pumperne, i en tid hvor olieprisen og dermed indtægterne i forvejen var ubehageligt lave.

Men nu ser OPEC’s plan om mådehold ud til at virke, hjulpet på vej af stigende forbrug af olie verden over.

Der er dog ikke fare for, at olieprisen stiger til samme niveauer som tidligere, altså et stykke over 100 dollars pr. tønde. Da prisen lå historisk højt, blev der nemlig sat gang i en omfattende udvinding af olie med andre metoder, mest af alt den såkaldte skiferolie. Da prisen så faldt igen, blev det typisk en dårlig forretning at hente olie op fra skiferlag, men stiger prisen meget mere end den har gjort nu, forventes skiferolien at flyde igen, især i USA, og dermed holde priserne i ave.

Det er en af grundene til, at OPEC-landene har været uenige om strategien. Ved at skrue ned for den olie, der kan suges op af ørkensandet i Mellemøsten, åbner landene for mere global konkurrence.

Omvendt er der også tegn på, at prisstigningerne ikke bare er en døgnflue og at priserne kommer til at suse ned til 40 dollar igen.

En af indikatorerne, der bliver holdt øje med på markedet, er mængden af oliereserver i USA, og de er nu faldet for ottende uge i træk. Det er den længste sammenhængende periode med fald i reserverne gennem en vinter i ti år.

Læs også
Top job