Serier

Pundet skyder op efter håb om ’blød brexit’

Det britiske pund sterling rammer højeste niveau siden brexit-afstemningen i juni 2016. Rygter om spansk og hollandsk støtte til en blidere udgave af brexit får skylden.

Brexit - britisk farvel til EU
Demonstrationer på Trafalgar Square mod at forlade EU i marts 2017, da forhandlingerne med resten af EU-landene om brexit begyndte. Foto: Kirsty Wigglesworth

Da briterne vågnede til det overraskende ’ja’ til at forlade EU, efter valgnatten den 23. juni 2016, var det også til et pund, der styrtdykkede. I ét ryk blev der barberet over ti procent af briternes købekraft i resten af verden, og siden hen faldt pundet endnu mere.

Men stille og roligt har pundet arbejdet sig opad i løbet af 2017, og nu er det tilbage på højeste niveau siden brexit-afstemningen, målt i forhold til dollaren. Det skriver Bloomberg.

Det forlyder nemlig, at finansministrene fra Spanien og Holland er gået sammen om at lande en aftale, der kan give Storbritannien en blidere vej ud af EU, end det hidtil har tegnet til.

Forhandlingerne mellem Storbritannien og de øvrige EU-lande har i perioder været bidske, og det kunne derfor ende med en ’hård’ brexit, hvis der ikke kom mere harmoni mellem parterne. En hård overgang til et Storbritannien uden for det indre marked kunne skabe bølgeskvulp i økonomien, ikke mindst i Storbritannien.

Stigningen over for dollaren på i dag 1,1 pct. er dog ikke nok til, at analytikerne er overbevist om bedre tider for pundet. Der skal gode nyheder til over en længere periode, lyder dommen.

Prisen for et pund landede på 1,3667 dollar, mens der i danske kroner skulle 8,3709 af slagsen til. Lige før briterne stemte ja tak til at forlade EU skulle der 1,48 dollar til, så der er stadig et stykke vej endnu, før faldet er udlignet.

Læs også