Økonomi

Eksperter advarer: Gældskrisen kan komme tilbage

Nogle af de mest gældsramte lande i Europa som Frankrig, Italien og Spanien opererer stadig med store offentlige underskud. Det er begyndt at bekymre eksperterne igen.

Artiklens øverste billede
Gældskrisen efterlod Grækenland i økonomisk ruin. Der kan komme et nyt kapitel en dag, advarer eksperter. Foto: AP/Yorgos Karahalis

Den manglende vilje til at stramme livremmen ind hos lande som Italien, Portugal, Frankrig og Spanien kan åbne døren for en ny gældskrise, når økonomien tager en drejning til det værre, advarer flere eksperter. Sidste gang sendte det europæisk og dansk økonomi ud på en lang glidetur.

»Gældsproblemet i Sydeuropa er ikke løst. Det er bare gået under radaren i nogle år, fordi økonomien har fået det bedre og fordi Den Europæiske Centralbank holder hånden under markedet. Vi kan sagtens få en ny gældskrise en dag,« siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

Mens de faktiske underskud er faldet, vil Portugal, Frankrig, Italien og Spanien ifølge kreditvurderingsinstituttet Moody’s Investors Service få såkaldte strukturelle underskud på mellem 2 pct. og 3 pct. af bruttonationalproduktet (BNP) i år. De strukturelle tal er renset for midlertidige gevinster fra det nuværende økonomiske opsving.

Samtidig er landene blandt dem med den største gæld i forvejen. Det gør dem skrøbelige, advarer Moody’s.

»Den finanspolitiske position bliver ikke bedre i de lande, der har den højeste gældsbyrde. Det gør dem sårbare i den økonomiske cyklus,« lyder det bl.a. fra Moody-analytikeren Sarah Carlson.

De 19 eurolande har samlet set nedbragt deres gæld fra 94 pct. af BNP, da det stod værst til under gældskrisen, til lige under 90 pct. i dag. Tallet skal ses i lyset af, at den øvre gældsgrænse jævnfør de såkaldte ”Maastricht-kriterier” er 60 pct.

Fremgangen skyldes dertil primært sunde lande som Tyskland, Østrig og Holland. Portugal, Frankrig og Italien har derimod alle enten øget deres gæld, eller holdt den på samme niveau som for et år siden.

»Hvis man ikke i opgangstider er i stand til at præstere bare et balanceret budget, så er der noget galt. Det er den helt afgørende lektie fra tiden op til finanskrisen og derefter gældskrisen,« siger Svend Erik Hougaard Jensen, professor i økonomi på CBS.

Mens Frankrig ifølge Moody’s vil forsøge at gøre noget ved problemet i år, så ventes Italien at udskyde nye reformer efter landets parlamentsvalg i marts, vurderer Danske Bank og amerikanske Citigroup. Det kan få konsekvenser.

»Uden denne konsolidering står industrilandene statsfinansielt i en endnu svagere position, end de gjorde, da finanskrisen og den globale recession ramte i 2008 og 2009,« understreger World Economic Forum i en ny rapport onsdag.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.