Økonomi
BREAKING

ECB fastholder renten på rekordlavt niveau, men skruer ned for seddelpressen

Den Europæiske Centralbank (ECB) har ikke ændret på sin ledende rente, der stadig er negativ.

Mario Draghi har stået i spidsen for ECB siden 2011. Foto: AP/Michael Probst

Lave renter så langt øjet rækker. Det er realiteten, efter at Mario Draghi, der står i spidsen for Den Europæiske Centralbank (ECB) har sat endnu en streg under, at ECB fører en ekstremt lempelig pengepolitik.

ECB fastholder nemlig - som ventet - sin ledende rente på det rekordlave niveau på minus 0,4 pct., oplyser centralbanken i forlængelse af dagens møde i ECB’s såkaldte Styrelsesråd.

»Styrelsesrådet forventer, at ECB's officielle renter forbliver på deres nuværende niveau i en længere periode, hvilket vil sige et godt stykke ud over tidshorisonten for nettoopkøbene af aktiver,« skriver ECB i en meddelelse.

Det betyder med andre ord, at ECB ikke vil sætte renten op, inden banken har droslet helt ned for sit store opkøbsprogram af obligationer.

Netop opkøbsprogrammet er blevet halveret i januar, så centralbanken ved at lade seddelpressen køre nu "kun" opkøber obligationer for 30 mia. euro om måneden. Frem til og med december sidste år lød tallet på 60 mia. euro.

Opkøbsprogrammet vil fortsætte på dette niveau frem til udgangen af september i år – eller i endnu længere tid, hvis ECB finder det nødvendigt.

»Og under alle omstændigheder indtil Styrelsesrådet ser en vedvarende justering af inflationsudviklingen, som er i overensstemmelse med dets inflationsmål.,« skriver centralbanken.

Samtidig understreger centralbanken dog, at den er klar til at skrue op for programmet eller forlænge det, hvis det skulle blive nødvendigt.

»Hvis udsigterne bliver mindre gunstige, eller hvis de finansielle forhold ikke længere stemmer overens med yderligere fremskridt mod en vedvarende justering af inflationsudviklingen,« lyder det fra ECB.

Mario Draghi vil på et pressemøde klokken 14.30 redegøre for centralbankens beslutninger.

Læs også