Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kina forhøjer sin stak af amerikanske gældspapirer

I juni sidste år overtog Kina pladsen fra Japan som det land, USA skylder flest penge. Siden da har kineserne efterladt deres østasiatiske naboer i en røgsky bag dem.

Kina har tidligere opkøbt store mængder yuan i et forsøg på at styrke sin valuta over for dollaren. Alt tyder nu på, at de er gået væk fra den idé og tilbage til at opkøbe amerikansk statsgæld. Foto: Xaume Olleros.

Når det bliver sidst på måneden, er amerikanernes bedste ven Kina.

Efter Kina i juni 2017 overtog pladsen fra Japan som det land, USA skylder flest penge, har kineserne åbnet pengepungen på vid gab. Ved udgangen af 2017 lød den amerikanske statsgæld til Kina på 1184 mia. dollars, svarende til 7038 mia. kr. En stigning på 127 mia. dollars i forhold til 2016. Det svarer til en forøgelse på 13 pct., hvilket er den største siden 2010.

Det skriver CNN Money.

Kinas stigende opkøb af amerikansk statsgæld markerer et skift fra 2016, hvor de solgte ud af den amerikanske statsgæld i et forsøg på at styrke sin egen valuta.

Det lader nu til, at de bekymringer har lagt sig. Den kinesiske yuan er siden starten af 2017 steget med 10 pct. over for dollaren.

Størrelsen af den amerikanske gæld til Kina faldt dog en smule i slutningen af december 2017 i forhold til august samme år, hvor den nåede helt op på 1200 mia. dollars, svarende til 7133 mia. kr. På trods af disse månedlige udsving har tendensen dog været opadgående.

Bloomberg skrev i sidste måned, at Kina kunne finde på at sætte gældopkøbet i bero.

Investorerne frygter, at hvis det er tilfældet, vil USA være nødsaget til at finde nye købere. Og måske endda øge renterne på sine statsobligationer.

Frygten er hovedsagligt politisk motiveret. Nogle eksperter mener, at Kina kunne finde på at sende et signal til den amerikanske præsident Donald Trump. Præsidenten har tidligere været ude at sige, at sidste års handelsunderskud med kineserne på 375 mia. dollars skal formindskes - selv hvis det kræver handelsbarriere mellem landene.

»Det har gjort den kinesiske regering urolig igen. Det kan være starten på et turbulent handelsforhold imellem Kina og USA,« sagde Song Guoyou, ekspert i kinesisk økonomisk diplomati til CNN Money i slutningen af 2017.

Mange analytikere forholder sig dog skeptiske over for, at Beijing skulle bruge den amerikanske statsgæld som et politisk våben. De ligger vægt på, at det kan skade den globale økonomiske vækst, og derved påvirke Kina negativt, skriver CNN Money.

BRANCHENYT
Læs også