Økonomi

Vore svenske naboer bliver fattigere

Den svenske krones værdi er faldende, hvilket gør livet væsentligt dyrere for mange af landets indbyggere.

»I det lange løb er det her ikke godt for Sverige,« siger Elisabeth Svantesson, økonomisk talsperson for Sveriges oppositionsparti Moderaterne. Jyllands-Posten

Den svenske krone er for tiden væsentligt mindre værd end vanligt, hvis man sammenligner den med udenlandske valutaer. Det gør livet dyrere for indbyggerne på den anden side af Øresundsbroen. Det skriver Bloomberg.

Ifølge mediet bekymrer det flere svenskere, at Sveriges Riksbank ikke træder ind over for udviklingen, som skyldes, at Riksbanken ikke retter på den negative rentesats.

Siden sommeren 2017 er den svenske krone faldet mere end 10 pct. sammenlignet med euroen. Det gør det dyrere for svenskerne at importere varer, hvilket er problematisk, da ca. 25 pct. af landets mindre virksomheder er importører. Ifølge Företagarna, det svenske forbund for virksomhedsejere, eksporterer kun 10 pct. af selvsamme gruppe varer.

»Den nuværende politik genererer inflation, som fratager købekraft og skaber tårnhøje importpriser,« forkarer Anders Eklof, chefstrateg ved Swedbank AB i Stockholm, ifølge Bloomberg.

»Det føles som en trussel, det føles ikke godt,« siger Anna Godevarn, som er direktør og stifter af Morsjo Deli, som producerer snacks og indkøber mange varer fra eksempelvis Storbritannien.

»Jeg ville ønske, at man kunne gøre noget for at stabilisere den (den svenske krone, red.) lidt i forhold til euroen, det engelske pund og den norske krone.«

Den svenske krone er den valuta, som præsterer dårligst af verdens større valutaer. Også politikere er begyndt at lufte deres utilfredshed med situationen.

»I det lange løb er det her ikke godt for Sverige,« siger Elisabeth Svantesson, økonomisk talsperson for Sveriges oppositionsparti Moderaterne og påpeger, at Sveriges Riksbank må sætte ind.

»Det er ikke bæredygtigt at have en krone så lav som nu.«

Desuden har udviklingen også gjort det billigere at opkøbe svenske virksomheder, og ifølge Bloomberg er antallet af fusioner og opkøb er steget mere end 200 pct. i år.

Læs også
Top job