Økonomi
0

Den amerikanske centralbank affyrer sit rentevåben

For anden gang i år hæver den amerikanske centralbank, Fed, renten med 0,25 procentpoint. Yderligere to renteforhøjelser er på vej i 2018.

For anden gang i år kunne centralbankchef Jerome Powell annoncere en renteforhøjelse. Foto: AP/Carolyn Kaster

For anden gang i år hæver den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed), styringsrenten med 0,25 procentpoint. Denne gang fra 1,5-1,75 pct. til 1,75-2 pct.

Afslutningen på Feds to dage lange rentemøde endte derfor helt som forventet og i tråd med den positive økonomiske udvikling i USA. Centralbankchef Jerome Powell lader sig altså ikke kue af den usikkerhed, som geopolitisk uro og trusler om handelskrig har bidraget til.

Det er nu syvende gang siden 2015, at centralbanken lægger et kvart procentpoint til renten. Og den forsigtige fremgangsmåde er den rigtige vej at gå, vurderer direktør og partner i Formuepleje Henrik Franck.

»Det er fornuftigt i betragtning af, hvor stram kapaciteten i amerikansk økonomi er: Arbejdsløsheden er nede på 3,8 pct. og det laveste i næsten 50 år, inflationen er også begyndt at røre på sig, og vækstraterne er høje. Efter vores vurdering i Formuepleje er det bedre for Fed at forlænge opsvinget længst muligt med beherskede rentestigninger frem for at risikere at kvæle det ved at stramme pengepolitikken for meget og for pludseligt,« lyder det fra Henrik Franck.

Den helt store spænding op til rentemødet har været signalet fra medlemmerne af FOMC (Federal Open Market Committee, red.), i forhold til om de forventer en eller to rentestigninger mere i år. Og altså tre eller fire i år i alt. På mødet i marts hældte medlemmerne til tre, men nu forventer median-medlemmet fire rentestigninger i alt.

»Selvom det er et lidt hårdere signal, så er der ikke tale om en stor ændring i reaktionsfunktionen, for komitéen har hele tiden været lidt splittet på, om det var mest rigtigt med tre eller fire. Det er nok også derfor, at vi ser, at dollaren stiger her efter annonceringen,« lyder det fra senioranalytiker Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank.

En amerikansk rentestigning er også noget, der kan påvirke de danske renter.

»Det vil man typisk mærke, hvis man for eksempel som boligejer skal optage et nyt lån eller omlægge sit eksisterende lån,« sagde cheføkonom Signe Roed-Frederiksen, Arbejdernes Landsbank, til Ritzau forud for rentemeldingen.

BRANCHENYT
Læs også