Økonomi

Sanktioner mod tyrkiske ministre svækker liraen yderligere

Den tyrkiske lira svækkes for tredje dag i træk over for dollaren.

Liraen svækkes over for dollaren. Foto: Lefteris Pitarakis

Den tyrkiske lira svækkes for tredje dag i træk over for dollaren, men onsdag tager svækkelsen fart med 1,5 pct., da USA udsteder sanktioner mod to af Tyrkiets ministre.

En dollar koster onsdag aften dansk tid 4,9863 lira, mens man kunne købe dollaren for 4,9121 lira tirsdag aften. På et tidspunk onsdag skulle man have 5,0157 lira op af lommen for en dollar. Det har aldrig været dyre at købe dollar med lira.

Trykket på liraen kom, da Bloomberg News skrev, at den amerikanske regering var i færd med at udarbejde en liste over virksomheder og personer, man vil ramme med sanktioner, hvis ikke den tyrkiske regering med præsident Recep Erdogan i spidsen frigiver den evangeliske præst Andrew Brunson, som Tyrkiet har anholdt.

Siden tog udviklingen yderligere fart, da Det Hvide Hus' pressesekretær, Sarah Huckabee Sanders, bekræftede, at to tyrkiske ministre, justitsminister Abdulhamit Gul og indenrigsminister Suleyman Soylu, påføres sanktioner.

Dermed indfører USA sanktioner mod et allieret Nato-medlem.

Huckabee fortalte, at de to ministre "spillede en ledende rolle i de organisationer, som er ansvarlige for anholdelsen og tilbageholdelsen af Pastor Andrew Brunson".

USA havde udskudt sin deadline for Brunsons løsladelse til denne uge, og hvis ikke det skete, vil sanktionerne blive indført, erfarede Bloomberg tidligere.

Udover Brunson har Tyrkiet anholdt Nasa-forskeren Serkan Golge og tre tyrkiske medarbejdere, som arbejder for USA i landet. USA kalder de anholdte for gidsler, som Tyrkiet bruger for at opnå indrømmelser fra USA.

Andrew Brunson blev for snart to år siden anholdt og fængslet. Han blev beskyldt for at have støttet folk, der stod bag det fejlslagne militærkup i Tyrkiet i sommeren 2016.

Læs også