Økonomi

Økonom: Stærke udsalgspriser dæmper inflationen

SÿLBECK CHRISTIAN KLINDT Foto: Christian Klindt Sÿlbeck.

Prisstigningstakten aftog herhjemme i august, og nåede - målt på den underliggende inflation - det laveste niveau siden februar 2017.

Årsagen var blandt andet lavere priser på tøj, konstaterer Jyske Bank, der samtidig mener, at tøjbutikkernes brandudsalg er et godt eksempel på, at priserne kan falde på et tidspunkt, hvor opsvinget egentlig har bidt sig fast.

Danmarks Statistiks opgørelse af forbrugerprisindekset viser et fald i den underliggende inflation - det vil opgjort eksklusive energi og uforarbejdede fødevarer - hvor prisstigningerne var på bare 0,6 pct. i august mod 0,9 pct.i juli.

At priserne falder på et tidspunkt, hvor økonomien egentlig er oppe i omdrejninger, skyldes ifølge Jyske Bank, at den teknologiske udvikling og globaliseringen mudrer den normale sammenhæng mellem stigende efterspørgsel og højere priser.

- Tøjpriserne er et godt eksempel. Her kan man i særdeleshed tale om et marked, hvor konkurrencen løbende bliver intensiveret med tilkomsten af internetbutikker. Det er tilsyneladende ikke en udvikling, der er stoppet endnu. I hvert fald har tøjpriserne haft pil nedad de seneste fem år, skriver cheføkonom i Jyske Bank Niels Rønholt i et notat.

Ser man på udsalgspriserne på tøj i juli, er de ifølge Jyske Bank ikke set lavere siden juli 2008, hvor finanskrisen tog fart. Og i august er priserne endnu mere iøjnefaldende og de laveste i statistikkens historie, der går tilbage til 2001.

Det samlede forbrugerprisindeks steg med 1,0 pct. på årsbasis i august mod 1,1 pct. i juli.

Læs også
Top job