Økonomi

Ny prognose: Boligmarkedet kan have toppet i de større byer

De faldende priser på ejerlejligheder i København kan være et varsel om, at fremgangen på boligmarkedet foreløbigt har toppet, vurderer Nationalbanken i ny prognose.

Festen på boligmarkedet i landets større byer kan langsomt være ved at flade ud, vurderer Nationalbanken i ny prognose. Her ses Nationalbankens bygning i det centrale København. Arkivfoto: Nicolaj Perjesi. Foto: Nicolai Perjesi

Festen på boligmarkedet i landets større byer kan langsomt være ved at ebbe ud.

Det vurderer Danmarks Nationalbank i en ny prognose for dansk økonomi, som er blevet offentliggjort onsdag

I årets første seks måneder er priserne på ejerlejligheder i København faldet en smule, og samtidig er antallet af bolighandler også dæmpet i forhold til tidligere.

Det vurderer Nationalbanken kan være et tegn på, at boligfesten i København og en række af landets større byer kan være ved at aftage.

»Det kan være et varsel om, at prisstigningen på ejerlejligheder i de større byer, herunder København, foreløbig har toppet. Under konjunkturvendingen i midten af 2000’erne viste en afmatning sig også først i København,« skriver banken i prognosen.

Boligmarkedet har været i konstant fremgang siden 2012, og især i hovedstadsområdet og landets større byer er det gået stærkt. Måske også for stærkt, vurderer Nationalbanken.

»Priserne på ejerlejligheder i København vurderes at være kommet højere op, end udviklingen i de disponible indkomster og renter tilsiger. Samtidig finansieres boliger i København oftere end i resten af landet med mere risikable lånetyper. Det øger boligejernes rentefølsomhed. Opbremsningen i priserne er derfor velkommen,« skriver Nationalbanken.

Der er dog ingen grund til at tro, at boligpriserne på landsplan ikke fortsat vil stige de kommende år.

»Med positive udsigter for dansk økonomi og fortsat lave renter forventes boligpriserne at fortsætte med at stige de kommende år. Markedsforventningerne til renterne er, at de stiger gradvist de kommende år, men de vil fortsat være meget lave. Priserne på enfamiliehuse skønnes på den baggrund at stige med 3-4 pct. årligt på landsplan frem til 2020. Det svarer omtrent til den forventede vækst i husholdningernes disponible indkomster,« skriver banken.

Læs også
Top job