Økonomi

USA og Canada er enige om ny frihandelsaftale

Den Nordamerikanske Frihandelsaftale mellem USA, Mexico og Canada skifter fremover navn til USMCA-aftalen.

USA og Canada er natten til mandag dansk tid nået til enighed om rammerne for en opdatering af Den Nordamerikanske Frihandelsaftale (Nafta). Det bekræfter landene i en officiel udtalelse.

Parterne blev enige, kort før en deadline som parterne selv havde sat til midnat søndag lokal tid (klokken seks mandag morgen dansk tid, red.).

Aftalen inkluderer også Mexico, og dermed fortsætter en trilateral frihandelsaftale mellem USA, Canada og Mexico.

Den skifter samtidig navn, så den fremover vil blive kendt som USMCA-aftalen i stedet for Nafta.

Den nye aftale ventes at blive underskrevet af de tre landes ledere inden for de næste 60 dage.

USA og Mexico blev i august enige om rammerne for en fornyelse af frihandelsaftalen. Aftalen har siden 1994 været grundlaget for samhandlen mellem de to lande samt Canada.

Fredag udsatte USA og Mexico pludselig en planlagt offentliggørelse af indholdet i deres nye aftale.

Det skete for at give USA og Canada mere tid til at løse deres uenigheder og sikre, at aftalen også fremover omfatter tre lande.

Og nu er det altså lykkedes at nå til enighed.

Aftalen, som parterne har indgået, styrker blandt andet USA's adgang til det canadiske marked for mejeriprodukter. Det har været en af de helt store knaster i forhandlingerne.

Canada er også gået med til at justere sine mælkekvoter.

Desuden indeholder den nye aftale - ulig Nafta - også et afsnit om miljø.

USA's præsident, Donald Trump, havde forud for den indgåede aftale advaret Canada om, at USA ville lægge told på importerede biler og autodele fra naboen mod nord, hvis forhandlingerne løber ud i sandet.

Mexicos præsident, Enrique Peña Nieto, og Andres Manuel Lopez, som overtager præsidentposten fra Nieto til efteråret, har begge tidligere sagt, at en ny udgave af Nafta skal omfatte alle tre lande.

Læs også