Økonomi

Økonomer: Opsvinget i USA opsluger alle ledige hænder

Foto: AP Images Foto: AP/Amy Sancetta

Den amerikanske beskæftigelsesrapport, som også anses som kongetallet, har fået virksomhederne til at dykke dybere i lommerne og hæve lønningerne. Cheføkonom i Sydbank Jacob Graven, mener ikke de økonomiske lærebøger skal skrives om, da den lave arbejdsløshed nu ser ud til at få lønningerne til at stige.

- Arbejdsløsheden er nu presset så langt ned, at der næsten ikke er flere ledige ressourcer tilbage i amerikansk økonomi til at drive opsvinget videre. Da der samtidig er klare tegn på, at lønstigningerne er på vej op, vil den amerikanske centralbank, Federal Reserve, med stor sandsynlighed fortsætte med at hæve renten – næste gang i december, skriver Jacob Graven i en kommentar.

Arbejdsmarkedsrapporten viste, at beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 250.000 personer i oktober.

Rapporten viste også udviklingen i timelønningerne. De steg med 3,1 pct. i oktober sammenlignet med samme måned sidste år. Også det var helt som ventet af økonomerne, men noget højere end lønstigningstakten på 2,8 pct. måneden før.

Chefstrateg i Nykredit Frederik Engholm peger på, at den amerikanske økonomi kører på højtryk, og han mener, det kan give lidt ængstelse i markederne, at lønvæksten nu er over 3 pct.

- Den stærke jobvækst på 250.000 vidner om en amerikansk økonomi, der kører på højtryk og som opsuger ledige hænder med stor kraft.

- Det kan give anledning til ængstelse i markederne. Aktiemarkedet har allerede i den igangværende regnskabssæson haft fokus rettet mod omkostningspres – mest på grund af handelskrigen - men stigende lønninger ventes at komme stadig mere i fokus fremadrettet, skriver Frederik Engholm i en kommentar.

Begge økonomer er enige om, at jobrapporten vil være præsident Donald Trumps trumfkort til det kommende midtvejsvalg.

Jobvæksten var bedre end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 200.000 personer ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News. Beskæftigelsen i den private sektor voksede med 246.000 ansatte i måneden mod en ventet stigning på 195.000.

Samlet forblev arbejdsløsheden på 3,7 pct. Økonomerne havde ventet en uændret arbejdsløshed.

Læs også
Top job