Serier

Brexit og uro holder eksporten tilbage

Det kunne gå bedre for den danske eksport. Ikke mindst eksporten af varer er i slæbesporet, viser nye tal.

Brexit - britisk farvel til EU
Vareeksporten til Storbritannien er faldet med 23,7 procent i årets første ni måneder, når man sammenligner med samme periode sidste år. Foto: (AP /Frank Augstein)

Eksporten af varer er steget med 1,1 procent de sidste tre måneder og faldt endda marginalt i september. Dermed holdt den sig i slæbesporet.

Det skriver Danmarks Statistik.

Og flere økonomer stemmer i med bekymrede miner over, at eksporten ikke stiger mere, når nu verdensøkonomien og ikke mindst den europæiske er i fremgang.

- Trods flot vækst over det seneste år i mange af vores største samhandelslande halter dansk vareeksport fortsat.

- Vareeksporten har stort set stået i stampe i år, skriver økonom ved Arbejdernes Landsbank Anders Christian Overvad og peger på Storbritannien som en af de store knaster:

- Kronen er styrket overfor det britiske pund som følge af usikkerhed omkring brexit. Den styrkede krone gør danske varer dyrere for briterne.

- Vareeksporten til Storbritannien er faldet med 23,7 procent i årets første ni måneder, når man sammenligner med samme periode sidste år.

Kigger man på varer, så viser Danmarks Statistiks tal, at der blev eksporteret for 52,3 milliarder kroner i september.

Tager man eksport af tjenester, så er der bedre tur i den. Her steg eksporten med 2,4 procent i tredje kvartal, der sluttede med september. Importen er dog også steget.

Hos Dansk Erhverv er man som hos Arbejdernes Landsbank ikke optimistisk på eksportens vegne på den korte bane.

- Dansk økonomi kører på to hovedmotorer, eksporten og det private forbrug.

- Det ser desværre ud til, at væksten i år primært vil blive trukket af den ene hovedmotor nemlig privatforbruget, mens de svage tal ikke giver store forhåbninger til eksporten.

- Vi har heldigvis fortsat gode forudsætninger for fremgang i det private forbrug; vi har rekordhøj beskæftigelse, lav ledighed og stigende realløn, skriver økonom Kristian Skriver i en kommentar til tallene.

BRANCHENYT
Læs også