Bliver handelskrigen afblæst i weekenden? Danske Bank tror på våbenhvile mellem Trump og Kina
Danske Bank ser en sandsynlighed på 60 pct. for, at weekendens møde mellem Donald Trump og Xi Jinping vil resultere i en våbenhvile i handelskrigen.
Donald Trump og Xi Jinping vil i weekenden kravle op af skyttegravene for at mødes ved forhandlingsbordet. Mødet vil med overvejende sandsynlighed resultere i, at Donald Trump og Xi Jinping ikke hopper tilbage i skyttegravene, men i stedet indgår en våbenhvile i handelskrigen mellem USA og Kina.
Sådan lyder det i en analyse fra Danske Bank, der forud for det vigtige præsidentmøde i forlængelse af G20-mødet i Buenos Aires vurderer, at sandsynligheden for en våbenhvile ligger på 60 pct.
I Danske Bank peger man på fem grunde til, at mødet ender med, at handelskrigen falder til ro:
1. Trump har taget initiativ til mødet.
»Det kommer efter en lang periode, hvor han har sagt, at det ikke var tid til at tale med Kina på handelsområdet. Men Trump ringede selv til Xi Jinping for nylig og inviterede efterfølgende til møde plus middag i forbindelse med G20 topmødet i Buenos Aires i weekenden,« skriver Allan von Mehren, der er chefanalytiker i Danske Bank, i analysen.
2. Trumps hånd er ved at blive svækket.
»Vi har på det seneste set, at det ikke kun er kinesiske aktier, der er ramt af usikkerheden, men at amerikanske aktier også er kørt pænt ned. Det svækker Trumps relative styrke. Vi ser samtidig også nøgletallene i USA blive en anelse blødere, og flere og flere virksomheder nævner handelskrigen, som en årsag til, at aktiviteten aftager og investeringerne bøjer af,« lyder det fra Allan von Mehren.
3. Yderligere eskalering kan ramme som en boomerang.
»Yderligere toldsatser på Kina vil være et våben til at lægge mere pres på Kina. Men der er en risiko for, at det i stigende grad også vil ramme amerikansk økonomi. Hvis Kinas forbrugere begynder at reagere med forbrugerboykot af amerikanske varer for at protestere og samtidig støtte deres egen økonomi, så kan det ramme en række virksomheder hårdt,« vurderer Allan von Mehren.
4. Kina vil næppe give flere indrømmelser trods yderligere told
»Det er langt fra sikkert at mere told på kinesiske varer vil have nogen effekt på Kinas villighed til indrømmelser. Tværtimod kan det gøre det sværere, da det i Kina vil blive set som, at man bukker under for et USA, som forsøger at holde Kina nede og bremse deres vej mod status som verdens største økonomi,« skriver Allan von Mehren.
5. Kina vil formentlig kræve et stop for yderligere told-stigninger for at fortsætte en forhandling.
»Man har mange gange fra Kinas side sagt, at man meget gerne vil forhandle men ikke med en ’pistol for panden’. Man kræver en dialog med gensidig respekt og på lige fod og ikke en forhandlingspartner, der samtidig fortsætter med at skyde med told-våbenet,« lyder det fra Allan von Mehren.
Hvis der ikke bliver indgået en aftale om våbenhvile på weekendens møde, vil handelskrigen formentlig eskalere yderligere, vurderer man i Danske Bank. Og det vil få konsekvenser for den globale økonomi.
»Med en forhøjelse af toldsatserne på kinesiske varer for 200 milliarder dollars fra 10% til 25% 1. januar. Og potentielt 10% told på resten af importen fra Kina, som udgør 267 milliarder dollars. Det vil være negativt for den global økonomi og ikke mindst Kina vil på den korte bane komme under pres økonomisk,« skriver Allan von Mehren.