Økonomi

Fed diskuterede ændret formulering omkring renteforhøjelser

På Federal Reserves seneste rentemøde den 8. november diskuterede de amerikanske centralbankchefer behovet for at ændre i ordvalget "fortsatte gradvise" renteforhøjelser. Der var dog samtidig enstemmighed omkring behovet for en renteforhøjelse "ganske snart".

Artiklens øverste billede
Stadigt flere mener, at USA's centralbank med Jerome Powell i spidsen vil hæve renten fire gange i år. Foto: AP/Carolyn Kaster

- På linje med deres bedømmelse af at en gradvis tilgang til en normalisering fortsat var passende, udtrykte næsten alle medlemmer den holdning, at endnu en forhøjelse i målintervallet for federal funds rate sandsynligvis var velbegrundet ganske snart, hvis de indkommende informationer fra arbejdsmarkedet og inflationen var på linje med eller stærkere end deres nuværende forventninger, skriver banken i sit referat.

- Enkelte deltagere, selv om de så yderligere gradvise forhøjelser af målintervallet for federeal funds rate som sandsynligvis passende, udtrykte dog usikkerhed omkring timingen af sådanne forhøjelser.

Nogle af deltagerne på mødet noterede sig også, at renten nu er tæt på neutralt niveau, og at yderligere renteforhøjelser derfor kan risikere at bremse økonomien og presse inflationen og inflationsforventningerne nedad.

- Deltagere kommenterede også på, hvordan komiteens kommunikation i dens rentemeddelelser måske skal revideres ved kommende møder, især sproget omkring komiteens forventninger om "fortsatte gradvise forhøjelser" i målintervallet for federal funds rate.

Medlemmerne af Federal Reserves styrekomite, Federal Open Market Committee (FOMC), der fastsætter renten i USA, diskuterede desuden behovet for at være fleksibel omkring tilgangen til renten, og mange af deltagerne mente, at rentemeddelelsen fra centralbanken skulle have et mere dataafhængigt fokus.

- Mange deltagere indikerede, at det måske ville være passende ved kommende møder at begynde overgangen til meddelelsessprog, som vægter vurderingen af indkommende data højere i bedømmelsen af økonomien og udsigterne for pengepolitikken.

Ifølge komiteens medlemmer ville en sådan forandring understøtte kommunikationen af styrerådets fleksible tilgang.

Bankcheferne vurderede dog på mødet, at økonomien i perioden siden mødet i september havde udviklet sig som ventet, både set i forhold til arbejdsmarkedet, forbruget, erhvervslivets investeringer og prisudviklingen.

- Som en konsekvens ventede medlemmerne fortsatte gradvise forhøjelser i målintervallet for federal funds rate ville være på linje med vedvarende udvidelse af den økonomiske aktivitet, et stærkt arbejdsmarked og inflation nær komiteens symmetriske mål på 2 pct. på mellemlang sigt, står der at læse i referatet.

Federal Reserves chefer noterede sig på mødet, at den amerikanske økonomi fortsat voksede med en "stærk rate", ligesom jobmarkedet fortsat var blevet styrket. Husholdningernes forbrug var også blevet styrket, mens væksten i erhvervslivets investeringer var aftaget fra et meget højt niveau tidligere. Samtidig var prisudviklingen fortsat nær bankens mål om en stigning på 2 pct. om året.

- Baseret på nylige aflæsninger af forbruget, priser og arbejdsmarkedet indikerede deltageren generelt få forandringer i deres bedømmelse af de økonomiske udsigter med en forventning om en fortsættelse af den økonomisk vækst over den underliggende trend, indtil den bremser op til en hastighed tættere på trenden på mellemlang sigt, hedder det i referatet.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.