• Opdateret 30/11/2018 kl. 08:47
Økonomi

Et »powerhouse«: Dansk økonomi giver nabolande baghjul

Mens der var tilbagegang for Tyskland og Sverige på den økonomiske front, er dansk økonomi vokset mere end ventet i tredje kvartal.

Artiklens øverste billede
Væksten i dansk økonomi har formentlig toppet, vurderer man i Handelsbanken. Foto: Stine Bidstrup

Den danske økonomi klarer sig bedre end ventet, og den viser samtidig flere muskler end vores store nabolande. Bruttonationalproduktet (BNP) voksede med 0,7 pct. i tredje kvartal, hvor økonomerne ifølge Bloomberg ventede en vækst på 0,6 pct.

Det viser den første beregning af nationalregnskabet for tredje kvartal fra Danmarks Statistik.

»Fremgangen i tredje kvartal var bredt funderet, men var tydeligst i industri, erhvervsservice, handel og transport, hvorimod der var fald i landbrug og råstofindvinding,« skriver Danmarks Statistik.

I Handelsbanken betegner cheføkonom Jes Asmussen dagens tal som solide, og han betegner dansk økonomi som et »powerhouse« set i forhold til vores nabolande.

»BNP-væksten står i skærende kontrast til den mere negative udvikling vi så blandt flere af vores større nabolande, hvor det blandt andet blev til økonomisk tilbagegang i både Tyskland og Sverige,« skriver Jes Asmussen i en kommentar til tallene fra Danmarks Statistik.

Den danske vækst kunne dog ikke nå helt op på den amerikanske, der i tredje kvartal endte på 0,9 pct. Men sammenlignet med den europæiske vækst ligger Danmark altså i den gode ende, for væksten for i Europa endte på 0,3 pct.

Tallene skal dog tages med et gran salt, da usikkerheden generelt ligger på 0,5 pct.point. Dermed kan væksten i tredje kvartal altså vise sig at være noget lavere, når tallene bliver revideret. I Handelsbanken forventer man, at vi fremover skal indstille os på en lavere vækst.

»Vi venter, at væksten gradvist vil aftage yderligere i 2019 i takt med at den globale økonomi køler ned. For indeværende er der også fortsat tale om store risici for væksten i nedadgående retning, mens problemer med mangel på arbejdskraft på den kortere bane også ses som en udfordring,« skriver Jes Asmussen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.