Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Uro i udlandet truer dansk opsving i 2019

Dansk økonomi har trods skønhedsfejl ingen akutte problemer ved indgangen til 2019, viser Finans' Økonometer. Problemerne kan dog meget nemt komme fra kriser i udlandet, vurderer økonomer.

Dansk Økonomi har ingen akutte problemer ved udgangen af i 2018, viser Økonometeret. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Opsvinget har efter fem år stadig sit tag i dansk økonomi. Men udfordringer på arbejdsmarked, boligmarked og ikke mindst fra udlandet hober sig op i 2019.

Det viser Finans’ Økonometer, som består af 11 nøgletal, håndplukket af Nykredit til at give et billede af hastigheden i dansk økonomi her og nu.

»Den brede pallette af nøgletal viser således, at opsvinget fortsat har godt tag i dansk økonomi. Men man skal næsten helt tilbage til 2011 og gældskrisen for at finde en periode, hvor bølgerne sidst gik lige så højt i udlandet,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit.


Men bølgegangen i udlandet har altså ikke endnu haft afgørende negativ indflydelse på det danske opsving. Der er således fremgang i detailsalg og dankortomsætning. Forbrugerne og erhvervslivet er optimistiske om fremtiden, trods små fald i tilliden de seneste måneder. Industriproduktionen og eksporten har vist fremgang på det seneste, efter måneder med svaghedstegn.

Den største positive overraskelse i 2018 blev fremgangen på arbejdsmarkedet. Stigningen i beskæftigelsen vil ifølge Nykredit, Danske Bank og Jyske Bank passere 50.000 personer. Det er den største årlige fremgang siden 2007.

Men der er også udfordringer.

Beskæftigelsen ligger ifølge De Økonomiske Vismænd nu omtrent 30.000 over det niveau, hvor man normalt begynder at se mangel på arbejdskraft og kraftige lønstigninger. Mangel på arbejdskraft kan således blive et tema i 2019, vurderer Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Ligeledes har man efter store stigninger i priserne på specielt lejligheder i de største byer, set fald i specielt København og Aalborg de seneste måneder. Boliginvesteringerne er også begyndt at falde.

Indtil videre vil udfordringerne ifølge Las Olsen dog ikke afspore opsvinget.

Det kan til gengæld politisk og økonomisk ballade i udlandet, som kan ramme både eksport- og finansmarkeder, vurderer han.

Storbritanniens skilsmisse fra EU i den såkaldte brexit, kan ende kaotisk, vurderer han. Dertil kan konflikten mellem EU og Italien skabe grobund for en ny gældskrise, mens handelskrigen mellem USA og Kina langt fra er afgjort endnu. Eskalerer bare en af disse konflikter, så kan det ramme dansk økonomi hårdt, vurderer han.

»Dansk økonomi har usædvanligt få akutte problemer i øjeblikket. Hvis vi får et nyrestød i 2019, så kommer det fra udlandet,«siger Las Olsen.

BRANCHENYT
Læs også