Økonomi

USA: Forbrugerpriserne steg helt som ventet i november

Foto: AP/John Minchillo

De amerikanske forbrugerpriser steg 2,2 pct. i november i forhold til samme måned året før. Økonomerne havde ifølge et Bloomberg-estimat ventet en stigning på netop 2,2 pct.

Dermed aftager inflationen umiddelbart, da niveauet måneden før var 2,5 pct.

- Inflationspresset er aftaget en anelse i de seneste måneder. Det er sandsynligvis et spejlbillede af, at den amerikanske dollar er blevet styrket en del siden foråret. Det har sendt prisen på importerede varer ned på et lavere niveau, vurderer makroanalytiker Kim Blindbæk i en kommentar.

Set i forhold til måneden før var priserne uændrede, og også den udvikling var ifølge Bloomberg News som ventet.

Det seneste fald i olieprisen kan fremadrettet få betydning for inflationen, vurderer Kim Blindbæk, selvom olieprisen i dag betyder mindre end for ti år siden.

- Den amerikanske forbundsbank ser dog igennem fingre med den lavere inflation, da inflationsmålet er renset for prisudviklingen på energi og fødevarer, skriver han.

Kerneforbrugerpriserne, der fraregner fødevare- og energipriserne, steg også 2,2 pct. i november i forhold et år forinden - helt som ventet i markedet.

På baggrund af dagens inflationstal forventer Sydbank-analytikeren stadig, at Federal Reserve hæver renten på rentemødet 19. december.

- Det vil være den niende renteforhøjelse siden december 2015. I 2019 forventer vi, at den amerikanske økonomi vil bremse lidt op, efterhånden som de positive effekter af Trumps øgede offentlige forbrug og skattelettelser langsomt ebber ud.

- Vi vurderer, at Fed bliver mere dataafhængig i 2019. Vi venter to renteforhøjelser næste år, skriver Kim Blindbæk.

Læs også
Top job