Økonomi
BREAKING

Japan sænker forventningerne til væksten

Den japanske regering sænker forventningerne til væksten både i år og næste år.

Den japanske regering sænker forventningerne til væksten både i år og næste år. Det sker med henvisning til effekter af naturkatastrofer og en opbremsning i efterspørgslen på Japans eksportmarkeder, skriver Reuters.

Det japanske bruttonationalprodukt ventes nu at vokse med 0,9 pct. i finansåret, der løber til og med marts 2019. Tidligere forudså regeringen en fremgang på 1,5 pct. Samtidig skæres forventningerne til væksten i budgetåret 2019/20 til 1,3 pct. fra tidligere 1,5 pct.

Prognosen er grundlag for det kommende statsbudget, og den svagere vækst kan volde problemer, da politikerne forbereder en momsstigning til 10 pct. fra 8 pct. med virkning fra oktober næste år.

For at undgå, at momsstigningen sætter sig i forbruget, planlægger regeringen også skattelettelser og andre økonomiske stimuli, der sammen med stigende lønninger, bør afholde privatforbruget fra at svækkes.

Imidlertid kommer momsforhøjelsen også sideløbende med, at regeringen nu ikke længere venter, at eksportmarkederne vil bidrage til væksten hverken i år eller næste år. Årsagen er en afmatning i Kina og svag efterspørgsel efter elektronikdele i Asien.

Også inflationsforventningerne har regeringen sænket til 1,0 pct. i indeværende finansår og 1,1 pct. i 2019/20 fra tidligere estimeret henholdsvis 1,1 pct. og 1,5 pct.

Læs også
Top job