Afgift på luft gør champagnen dyrere
En tillægsafgift på luften i mousserende vin gør drikke som champagne og cava dyrere end vin uden kulsyre. Interesseorganisation kalder afgiften for gakket.
Det er kutyme at hoppe ind i det nye år med et glas boblevand i hånden, men når man køber en mousserende vin, bidrager man mere til statskassen, end hvis man købte en normal vin.
Mousserende vine som champagne og cava har nemlig en tillægsafgift, hvis de har et overtryk på mindst tre bar ved 20 grader.
Tillægsafgiften lyder på 3,35 kr. pr. liter mousserende vin eller frugtvin.
I Vin & Spiritus Organisationen i Danmark er man uforstående over for afgiften og mener, at man forskelsbehandler de forskellige vine med eller uden bobler.
»Her arbejder vi med en afgift, der går ind under kategorien gakkede afgifter. Det er en af de afgifter, som ikke giver mening, og som er en byrde i forhold til erhvervslivet,« siger Nikolai Klausen, sekretariatschef i Vin & Spiritus Organisationen i Danmark.
»Den giver ikke mening i forhold til sundhed, merforbrug, alkoholindtag eller noget som helst andet. Den gør faktisk ingenting udover at straffe de mennesker, der gerne vil købe eller sælge mousserende vin,« fortsætter han.
I de seneste tre år har organisationen forsøgt at få regeringen til at afskaffe en række afgifter på alkoholprodukter, hvor afgiften på mousserende vine ofte er blevet nævnt.
I finansloven for 2019 har regeringen og Dansk Folkeparti sænket en række afgifter på vin og øl. Afgiften på øl sænkes med 70 mio. kr. næste år, imens afgiften på vin sænkes med 25 mio. kr. med det formål at mindske grænsehandlen.
Regeringen har dog ikke rørt ved den omdiskuterede tillægsafgift på mousserende vin, selvom skatteminister Karsten Lauritzen (V) mener, at en afgift på luften i vin ikke burde findes.
»Vi går konsekvent efter at afskaffe de mest uhensigtsmæssige afgifter, og jeg ville da gerne afskaffe afgiften på boblerne i champagnen,« siger Karsten Lauritzen.
»Men havde vi haft det som en prioritet at afskaffe den, havde Socialdemokratiet haft en fest med at kalde alle vores reformer for champagnereformer, og de billige point vil jeg ikke give dem,« fortsætter han.