Økonomi
0

Grøn afgift på vej: 200 kroner for at køre gennem London

Borgmester Sadiq Khan har i et storstilet forsøg på at rense luften over London vakt både vrede og glæde blandt byens bilister.

Luftforureningen over London har længe været et problem grundet den massive trafik i Londons gader. Foto: Matt Dunham/AP

Fra starten af april må mange bilister slippe 200 kroner for at køre ind i det centrale London. Det er dobbelt så meget som hidtil. Afgifterne er et led i borgmester Sadiq Khans forsøg på at rense luften i byen. Med det seneste initiativ stiller London ifølge borgmesteren strengere miljøkrav til sine bilister end nogen anden by i verden.

Det skriver The Guardian.

Avisen skriver, at 56 pct. af indbyggerne hilser initiativet velkommen, mens 40 pct. er imod.

Byens Healthy Air-kampagne roser borgmesterens forsøg på komme luftforureningen til livs ved at indføre grønne afgifter på de mest forurenende køretøjer, heriblandt dieselbiler produceret før 2015.

Af de, som er imod, er The Motorcycle Action Group:

»Kommer borgmesteren til at kompensere de tusindvis af arbejdere med lav indkomst, som bruger små, ældre motorcykler, fordi det er det eneste, de har råd til? Og hvordan kommer det til at se ud med differensen mellem billige, ældre motocykler og dyr, offentlig transport?«

Afgifterne indføres i det centrale London fra og med den 8. april, men fra oktober 2021 udvides den såkaldte lavemissionszone, så den kommer til at dække et område med mere end en mio. registrerede køretøjer. The Guardian skriver, at det potentielt kan komme til at påvirke 3,6 mio. indbyggere.

Transport for London, byens trafikmyndighed, forventer dog, at mange når at skille sig af med deres køretøjer inden 2021, men at omkring 100.000 køretøjer kan blive ramt af de grønne afgifter. I løbet af det første år forventes de at indbringe omkring en mia. kr.

Flere europæiske byer arbejder hen imod en udfasning af forurenende køretøjer. I Frankrig udløste en varslet prisstigning på benzin massedemonstrationer i Paris i sidste måned

BRANCHENYT
Læs også