Sådan kan et ’no deal’-brexit sende rystelser gennem den britiske økonomi
Med et nej til Theresa Mays aftale med EU om betingelserne for et brexit er risikoen for et ’hårdt’ brexit uden nogen aftale steget. Det kan påvirke mange dele af det britiske samfund.
Der var 230 flere nej-stemmer end ja-stemmer, da Theresa May tirsdag aften forsøgte at få vedtaget den aftale, der møjsommeligt var forhandlet hjem med de øvrige EU-lande om Storbritanniens skilsmisse med unionen.
Og dermed er forvirringen total igen, blot to en halv måned før deadline for brexit, med en nu væsentligt højere risiko for et farvel til EU uden nogen form for aftale.
Det scenarium er blevet kendt som et ’no deal’-brexit, og Reuters har set nærmere på, hvad det kan betyde i praksis for erhvervslivet og økonomien.
I det store billede forventer den britiske nationalbank, at ’no deal’-løsningen vil betyde en mærkbart skrumpet økonomi. Første år vil faldet være på mellem tre og otte procent, lyder vurderingen, altså i værste fald et større tilbageskridt end efter finanskrisen i 2008.
Handel med omverdenen vil i hvert fald på kort sigt løbe ind i benspænd og uventede toldsatser. For eksempel vil biler eksporteret fra Storbritannien til et EU-land få smækket ti procent told oven i prisen, indtil en aftale på det område er faldet på plads. Med 800.000 ansatte i bilindustrien kan det alene blive en dyr pille at sluge.
På det mere praktiske plan forventes toldkontrol ved grænseovergange – mest af alt havne – at skabe store forsinkelser og køer. Skal der bruges to minutter på at tjekke hvert køretøj ved færgeovergangene ved Dover og Folkestone, udløser det køer på op mod 50 kilometer, vurderer forskere.
Regeringen har forberedt sig ved at bygge nye parkeringsområder til lastbiler i området, ligesom en lufthavn i Sydengland bliver forberedt på at kunne aflaste havnetrafikken.
Frygten for mangel på varer har fået produktionsvirksomheder til at hamstre komponenter, ligesom medicinalselskaber har fået besked på at have mindst seks ugers ekstra produktion på lager i forhold til normalen.
Det britiske pund er allerede faldet omkring ni procent i forhold til den danske krone efter brexit-chokket i juni 2016. Men det kommer noget længere ned, vurderer Bank of England, nemlig i værste fald ned på niveau med dollaren, et fald på yderligere 25 pct.
Tilhængerne af et brexit – og de kommer i mange forskellige udgaver – mener dog generelt ikke, at det bliver så slemt, selv hvis brexit kommer til at ske uden nogen form for aftale. Fordelene, for eksempel bedre mulighed for handel med USA og andre store globale økonomier, vil hurtigt udjævne ulemperne, mener de.
Uanset hvem der har ret, har finansminister Philip Hammond samlet til bunke, så han er klar til at skyde penge ud i en måske chokramt økonomi. Men den manøvre kan samtidig blive fuldt af spareøvelser i det offentlige budget, hvis den samlede økonomi og dermed skatteindtægterne falder brat.