Økonomi
0

Eurozonen: Vækstudsigt sænkes - og kan få endnu et hak ned

Særligt Italien har fået et hak over tuden, hvor der skæres 1 pct.point af vækstudsigten, så den nu lyder på 0,2 pct. for 2019. Foto: AP/Jens Kalaene

EU-Kommissionen har torsdag sænket sine vækstudsigter for eurozonen - og de kan få yderligere et hak ned på grund af brexit og en kinesiske vækstopbremsning, lyder det.

I eurozonen ventes der nu en vækst på 1,3 pct. i indeværende år mod tidligere 1,9 pct. ifølge Bloomberg News. For 2020 er vækstudsigten skåret ned til 1,6 pct. fra 1,7 pct.

- En atombombe i handelskrigen og et hårdt brexit kan betyde, at dagens kraftige nedjustering også kan vise sig at være for optimistisk, lyder det fra makroanalytiker Mathias Rømer Sproegel fra Sydbank i en kommentar.

Særligt Italien har fået et hak over tuden, hvor der skæres 1 pct.point af vækstudsigten, så den nu lyder på 0,2 pct. for 2019. Det kommer, to måneder efter at Italien og EU blev enige omkring statsbudgettet i støvlelandet efter længere tids uenighed.

- Den kraftige nedjustering betyder, at den italienske regering med et snuptag har mistet 18 mia. euro på budgettet. Så uden nye besparelser er der en overhængende fare for, at Italiens budgetunderskud kommer til at overstige 3 procent af BNP i 2019.

- Den kraftige nedjustering risikerer derfor at genoplive budgetkrigen mellem EU og Italien, som fra tid til anden gav store skvulp på de finansielle markeder i 2018, vurderer Mathias Rømer Sproegel.

Det er dog ikke kun i Italien, at der er udsigt til en lavere vækst. Samtlige af de store økonomier i regionen får nedjusteret vækstskønnet af EU-Kommissionen.

- Tysk økonomi og i særdeleshed tysk industri møder i øjeblikket strid modvind, og både Angela Merkel og de tyske bilbosser opdaterer derfor efter alt at dømme Trumps Twitter-konto jævnligt.

- USA er ved at lægge sidste hånd på en længerevarende undersøgelse, af om europæiske biler udgør en national sikkerhedsrisiko for USA, skriver makroanalytikeren og peger på, at resultatet kan give øget told på europæiske biler:

- Told på europæiske biler vil være intet mindre end en katastrofe for Tyskland, siger det fra Mathias Rømer Sproegel.

BRANCHENYT
Læs også