Økonomi

USA's statsunderskud vokser og vokser

Et øget forbrug og Donald Trumps skattereform fra 2017, gør, at der ikke er udsigter til, at USA's statsunderskud vil vende foreløbig. Foto: Andrew Harnik

Den amerikanske stats budgetunderskud voksede i første kvartal af det indeværende budgetår, som startede i oktober 2018, med 42 pct. til 319 mia. dollar mod 225 mia. dollar i samme periode året før. Det skriver Bloomberg News.

Det gabende underskud blev skabt på baggrund af en stort set uændret indtægt for den amerikanske stat, som så 771,2 mia. dollar komme ind i kassen, en stigning på marginale 0,2 pct., mens udgifter voksede med 9,6 pct. til 1090,2 mia. dollar.

De friske tal fra USA's finansministerium kommer i kølvandet af meldingen tidligere på ugen om, at den amerikanske statsgæld nu har rundet 22.000 mia. dollar.

Samtidig er der ikke udsigt til, at USA's statsunderskud vil vende rundt, så landet kan betale af på sin voksende gæld. Den seneste prognose fra Kongressens budgetkontor peger på, at budgetunderskuddet i 2022 vil overstige 1000 mia. dollar. Den udvikling ventes på baggrund af præsident Donald Trumps skattereform fra 2017, som sender 1500 mia. dollar tilbage til skatteyderne i form af skattelettelser over ti år, samtidig med at regeringen har øget sit forbrug.

Et sted går det dog fremad med indtægterne for den amerikanske stat. Handelskrigen har nemlig betydet, at indtægterne fra told er næsten fordoblet i det seneste kvartal til 17,8 mia. dollar på grund af nye og forhøjede toldsatser.

Statsgælden skal også serviceres, og i første kvartal af budgetåret betalte den amerikanske stat 99,5 mia. dollar i renter på sin gæld. Altså mere end 1 mia. dollar om dagen.

BRANCHENYT
Læs også