Økonomi
0

Tyrkiet er kastet ud i recession for første gang i årti

Tyrkiet er efter en periode med heftig vækst røget ud i en recession for første gang siden 2009, viser nye officielle tal.

Præsident Recep Tayyip Erdogan må se til, mens Tyrkiet er faldet ind i en recession. Foto: AP

Tyrkiets økonomi skrumper og har gjort det i et halvt år.

Det seneste kvartal er det sæsonkorrigerede bruttonationalprodukt svundet ind med 2,4 pct., mens det i de forrige tre måneder faldt med 1,6 pct. Med en økonomi med negativ vækst i to kvartaler i træk er Tyrkiet per definition ramlet ind i en recession.

Det står klart, efter at landet har offentliggjort de seneste økonomsike data.

Tyrkiet har nydt vækst på næsten 7 pct. hvert kvartal siden 2009 i snit, til dels på grund af præsident Recep Tayyip Erdogans forsøg på at holde væksten oppe i gear. Men en valutakrise, drevet af blandt andet en høj kreditvækst og et uholdbart offentligt underskud, og en forhalet stigning i renteniveauet har været med til at få det tyrkiske væksteventyr til at visne.

»Det er belastningen af Erdonomics og en direkte konsekvens af pengepolitikken i 2018, som blev baseret på kortsigtede politiske interesser rettere end økonomisk pragmatisme,« siger Julian Rimmer, en trader ved Investec Bank Plc i London, til Bloomberg.

Erdonomics er en henvisning til Erdogans økonomiske politik, som har fået ublid medfart af adskillige tunge stemmer inden for international økonomi. I modsætningen til langt de fleste økonomer har Recep Tayyip Erdogan været af den overbevisning, at en stram pengepolitik ikke tæmmer inflationen, men rettere er skyld i den. Da den tyrkiske lira sidste år blev sendt i frit fald, pressede præsidenten på for, at centralbanken holdt renterne nede.

BRANCHENYT
Læs også