Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Markederne i tvivl om brexit: Aktier og obligationer er upåvirkede, mens pundet lider

Prisen på britiske aktier og virksomhedsobligationer afspejler langt fra denne uges brexitkaos. Til gengæld er pundet stadig banket langt ned under gulvbrædderne.

Brexit - britisk farvel til EU
Denne uges kaos i det britiske parlament er ikke afspejlet i kursen på aktier og obligationer. Foto: Ritzau Scanpix

Finansmarkedet ved stadig ikke, hvordan det skal håndtere det politiske kaos, der i disse dage omgærder det britiske farvel til EU, det såkaldte brexit.

Pundet handler på frygt og er banket i bund set med historiske briller. Prisen på mange britiske aktier og virksomhedsobligationer tager til gengæld slet ikke hensyn til konsekvenserne af et uordentligt brexit, der kan kaste både EU og Storbritannien ud i et økonomisk stormvejr.

Det vurderer Bankinvest, Jyske Bank og den schweiziske storbank UBS.

»Det er meget klart at pundet ligger i den meget billige ende historisk. Det fik et betydeligt knæk efter brexit-afstemningen og er aldrig rigtig kommet sig. Omvendt mener vi ikke, at der er en særlig brexit-præmie på aktierne. Der har markederne rettet sig meget,« siger Jakob Vejlø, chefstrateg i Bankinvest.

Selvom det britiske parlament tidligere på ugen forkastede premierminister Theresa Mays aftale med EU, har afstemningerne ifølge både Danske Bank, Citigroup og UBS alligevel mindsket risikoen for et kaotisk brexit, hvor landet ender på gaden uden en handelsaftale.

Men risikoen for et kaotisk brexit er langt fra forsvundet endnu, vurderer de.

Det kan man dog ikke se i prisen på de største britiske virksomheder i indekset FTSE 100, som ifølge Bankinvest allerede handler som om en aftale var underskrevet.

Selv de lidt mindre virksomheder i indekset FTSE 250, som finder en større del af deres indtægter i Storbritannien, handler i dag uden en brexitpræmie, vurderer Vejlø.

Det samme ser man i prisen på mange virksomhedsobligationer, udstedt af britiske selskaber, vurderer UBS.

Både de mere sikre såkaldt investment grade-papirer og de mere usikre high yield ser i dag dyre ud selv uden brexitproblemer, vurderer bankens analytikere.

»Priserne forudsætter, at væksten vil vende tilbage, at den politiske usikkerhed forsvinder og at bankerne vil slække kreditpolitikken igen. Det udelukker, at man kan få et brexit-boost i priserne, hvis der kommer en aftale,« skriver bl.a. Bhanu Baweja, strateg i UBS, i et notat.

Til gengæld er pundet, trods gevinster de seneste dage, stadig hårdt ramt af den økonomiske usikkerhed forbundet med brexit. Pundet har handlet mellem 8,60 kr. og 8,80 kr. i den forløbne uge.

Den britiske valuta kan ifølge Jyske Bank nemt stige til sin langsigtede ligevægtskurs mod kronen på omtrent 9,30 kr., hvis indholdet af den endelige udtrædelsesaftale og den efterfølgende handelsaftale er gode ved økonomien.

Valutaen handler dog stadig omtrent 13 pct. under niveauet før brexit-afstemningen i sommeren 2016 og 22 pct. fra niveauet før finanskrisen målt i sin reale effektive valutakurs, der vægter pundet mod landets største handelspartnere.

»Denne uge peger mod et forsinket og måske blødere brexit end ventet, og det har været med til at styrke pundet. Men den politiske situation bliver samtidig mere og mere usikker,« siger Lee Hardman, valutastrateg hos MUFG Bank i London.

BRANCHENYT
Læs også