Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Selskabsskatten sætter nyt rekordniveau: Så meget spytter virksomhederne i statskassen

Indtægterne fra selskabsskatten steg i 2017 med 19 pct. i forhold til året før og nåede et nyt rekordniveau.

Provenuet fra selskabsskatten satte i 2017 ny rekord. I alt sendte virksomhederne 71,9 mia. kr. videre til den danske statskasse, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I forhold til året før steg indtægterne fra selskabsskatten med 11,7 mia. kr., hvilket svarer til en stigning på 19 pct.

»Det er naturligvis en rigtig positiv historie, der vidner om at der er godt gang i hjulene i dansk økonomi. Stigningen skyldes således i høj grad, at virksomhedernes overskud før skat steg med hele 51,6 mia. kr. fra 2016 til 2017,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit.

Virksomhedernes overskud før skat udgjorde i 2017 knap 349 mia. kr.

Det stigende provenu kommer samtidig med, at selskabsskattesatsen er faldet over de seneste år fra 25 pct. i 2013 til 22 pct. i 2016.

Tallene viser samtidig, at der i 2017 fandtes 279.475 registrerede selskaber i Danmark. Knap 81.300 selskaber, svarende til 29 pct., havde en positiv skattepligtig indkomst, der betød, at de skulle betale selskabsskat.

Indtægterne fra selskabsskatten udgør nu 7,1 pct. af indtægterne fra de samlede danske skatter, og udgør samtidig 3,3 pct. af Danmarks bruttonationalprodukt (BNP), hvilket er det højeste niveau i ti år.

Ifølge Tore Stramer skal man dog ikke forvente, at den markante stigning i provenuet vil fortsætte de kommende år.

»Dagens tal dækker kun 2017, men med tanke på at de positive økonomiske konjunkturer er fortsat ind i 2018, så vil det overraske mig hvis der ikke også blev skatterekord i 2018. Men vi må nok også berede os på, at rekordernes tid er ved at være passé i dansk økonomi. Det globale økonomiske opsving er begyndt at knirke og opsvinget herhjemme begynder at vise svaghedstegn,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også