Økonomi

Nationalbanken: Dansk økonomi er godt rustet til at klare hårdt brexit

Dansk økonomi er klar til at håndtere et hårdt brexit, lyder det fra Nationalbanken i ny prognose for dansk økonomi.

Arkivfoto: Nationalbanken

Selv hvis Storbritannien ender med at forlade EU uden en aftale, vil det kun i beskedent omfang ramme dansk økonomi, selv om nogle erhverv vil blive hårdt ramt af en brexit-mavepuster.

Sådan lyder det i en ny prognose fra Danmarks Nationalbank.

»Det er usikkert, hvordan Storbritanniens udtræden af EU kommer til at foregå. Det vil også ramme dansk økonomi, men for økonomien som helhed vil det efter alt at dømme kun være i beskedent omfang, selv om det kommer til at ske uden en aftale mellem Storbritannien og EU. Indtil videre ser dansk økonomi ikke ud til at være ramt,« skriver Nationalbanken i prognosen.

Dansk økonomi befinder sig i en sund og robust tilstand, og derfor er økonomien klar til at håndtere de økonomiske og geopolitiske risici, der findes uden for landets grænser, lyder det fra nationalbankdirektør Lars Rohde.

»Både virksomheder og husholdninger har betydelig opsparing, og den offentlige økonomi er sund i Danmark. Dansk økonomi kan derfor modstå fald i den udenlandske efterspørgsel. Selv en noget lavere vækst i udlandet vil næppe føre dansk økonomi ud i en dyb lavkonjunktur,« siger han.

Nationalbanken skønner, at dansk økonomi vil vokse med 1,7 pct. i år og næste år, mens væksten ventes at blive 1,6 pct. i 2021.

Ifølge Nationalbankens prognose skal danskerne vænne sig til, at fremgangen i økonomien de kommende år vil fortsætte i et mere roligt tempo.

»Den økonomiske politik har bidraget til, at højkonjunkturen har udviklet sig på en balanceret måde. Det er vigtigt, at det fortsætter, og at der holdes fast i de reformer, der er gennemført. Dansk økonomi er fortsat i en højkonjunktur, så lavere vækst i de kommende år kræver ikke finanspolitiske lempelser,« siger nationalbankdirektør Lars Rohde.

Læs også