Økonomi
0

Mere told kan betyde sænket rente

Selv om forventning er, at en del af den forhøjede told, som USA fredag pålagde importvarer fra Kina vil finde vej ud til forbrugerne i form af prisstigninger, så åbner det samtidig også op, at Federal Reserve fuldender sin vending og måske sænker renten.

USA hævede fredag tolden på varer for 200 mia. dollar fra 10 til 25 pct., og præsident Trump har samtidig signaleret, at en tilsvarende told på varer for yderligere 325 mia. dollar er under udarbejdelse.

- Vi vil forvente, at Fed indledningsvist fokuserer på vækstkonsekvenserne og ser forbi indflydelsen på inflationen, skrev Michael Feroli, cheføkonomi hos JPMorgan Chase, i en kommentar, ifølge Bloomberg News.

Feroli vurderer, at fredagens forhøjede toldsatser i sig selv vil tage 0,2 pct.point ud af væksten i USA i år, men effekten af aktørernes reaktioner, herunder i finansmarkederne og på erhvervstilliden, investeringerne og forbruget, på den forhøjede told kan forværre det.

I USA kæmper centralbanken med en fodslæbende inflation et stykke fra bankens mål om 2,0 pct. om året. Senest blev PCE Core, som er bankens foretrukne mål, der siden nytår er faldet fra 1,9 til 1,6 pct. i marts. Det har medført spekulationer om, at en rentesænkning kunne sætte fut under priserne.

Torsdag advarede Raphael Bostic, chef for centralbankens afdeling i Atlanta, dog om, at den forhøjede told ikke kan suges op af virksomhederne alene.

- I dag i relation til tariffer er en stor del af væksten i omkostningerne ikke sendt videre til den endelige forbruger. Der er en bekymring, fra erhvervsledere, jeg har talt med, som siger, at hvis vi går op til 25 pct. på en bred vifte af varer, så vil man begynde at se det blive givet videre i forbrugerrummet, lød det fra Bostic i forbindelse med en tale i Louisiana.

Federal Reserve er i løbet af 2019 allerede vendt rundt på en tallerken og indikerer ikke længere renteforhøjelser i år mod en forventning om to af slagsen tilbage i december. "En af vor tids største udfordringer" med fortsat lav inflation, som centralbankformand Jerome Powell kaldte det for nogle måneder siden, har dog ikke fået banken til at gå helt over i den anden grøft og tænke i rentesænkninger.

- Vi ser ikke en stærk sag for at bevæge os i hverken den ene eller anden retning, slog Powell fast efter rentemødet i starten af maj.

Hos Evercore ISI har Krishna Guha, chef for centralbankstrategi, Powells udtalelse in mente.

- Vi ser ikke, at Fed er tilbøjelig til at tegne en umiddelbar forsikring mod markeds- og vækstsvaghed forbundet med handelsoptrapningen, da rentekomiteen starter fra en position, hvor den lige har bekræftet, at den ikke er tæt på at sænke renterne, lyder kommentaren fra Guha ifølge Bloomberg News.

FINANS BRIEFING MORGEN
De vigtigste nyheder fra erhvervslivet, udvalgt af FINANS' redaktører. Direkte i din indbakke.
BRANCHENYT
Læs også