Økonomi

Renter sætter verdensrekord i Danmark: »Det er historisk«

Samtlige danske statsobligationer blev handlet til en negativ rente.

Tirsdag blev samtlige danske statsobligationer handlet til en negativ rente. Foto: Jens Dresling

Endnu en renterekord er skyllet ind over Danmark. Renterne på de danske statsobligationer er nu faldet så meget, at samtlige statsobligationer en overgang blev handlet til en negativ rente.

Rekorden kom i hus, da renten på statsobligationer med udløb i 2039 tirsdag dykkede ned i negativt territorium.

Det er ikke kun første gang i danmarkshistorien, at det er sket. Det er også første gang på globalt plan, at samtlige statsobligationer i ét land bliver handlet til en negativ rente.

»Det er historisk,« siger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

I det nuværende miljø bliver obligationer med kort løbetid handlet til en negativ rente. Jo længere man kommer ud af den såkaldte rentekurve, desto højere er renten.

Da Danmark ikke har udstedt helt lange statsobligationer, var muligheden for at komme i en situation, hvor alle statsobligationer havde en negativ rente, større end i lande med lange statsobligationer.

»Vi er med i den gruppe af lande, som har meget lave renter, men vi har ikke de meget lange statsobligationer som f.eks. Schweiz,« siger Las Olsen.

Ifølge cheføkonomen er det reglen om udbud og efterspørgsel, der har været med til at drive udviklingen.

»Der er mange, der gerne vil spare op, og der er ikke så mange, der gerne vil investere. Vi lever længere, så folk vil gerne spare mere op til deres alderdom, og det er positivt. Omvendt kan det godt være lidt bekymrende, hvis det ikke bliver omsat i investeringer,« siger Las Olsen.

»Oveni dette kommer pengepolitikken fra ECB, der har meldt ud, at den er klar til at tage nye midler i brug,« siger Las Olsen.

I Formuepleje peger Henrik Franck, direktør og partner, på, at det bl.a. er centralbankerne, der i den seneste tid har været med til at presse renterne ned. På kort tid er centralbankerne nemlig gået fra at signalere en strammere pengepolitik til en lempeligere.

»På kort sigt er det positivt, da det vil holde det økonomiske opsving kørende i lidt længere tid. Og samtidig kan staten finansiere sig billigere, men det er ikke et sundhedstegn. På længere sigt er det ikke godt i forhold til opbygningen af gæld, og økonomien skulle på nuværende tidspunkt gerne have været ude af respiratoren, så det er ikke godt, at den ikke kan stå på egne ben uden kunstigt åndredræt fra centralbankerne,« siger han.

Læs også