Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

USA’s centralbank åbner døren til rentesænkninger

Federal Reserve fastholder i denne omgang det nuværende renteniveau, men signalerer mulige rentenedsættelser senere i år.

USA's centralbankchef Jerome Powell har tidligere signaleret, at Federal reserve Bank er parat til at sænke renten for at holde gang i opsving og skærme amerikansk økonomi med de værste konsekvenser af handelskrigen mod Kina. Foto: AP/Kiichiro Sato

Jerome Powell, der har stået i spidsen for Federal Reserves i halvandet år nu, har været under massivt pres fra markedet for at sænke renten.

I første omgang fastholdes renteniveauet imidlertid på det nuværende interval mellem 2,25 og 2,50 pct.

De færreste regnede med en rentesænkning på dagens rentemøde, men flere eksperter venter flere lempelser senere på året, og Powell har ligeledes signaleret, at han er parat til at sænke renten for at holde gang i opsving og skærme amerikansk økonomi med de værste konsekvenser af handelskrigen mod Kina.

De fleste økonomer vurderer da også, at Federal Reserve Bank gør klar til snarlige rentenedsættelser.

»Vi vil handle, når det er nødvendigt - også hurtigt hvis det er formålstjenstligt - og bruge vores værktøjer til fastholde væksten,« sagde Jeremy Powell på et pressemøde.

I rentemeddelelsen skriver Fed, at man står klar til at justere på alle sine redskaber for at holde opsvinget i live. Den opdaterede renteprognose viser, at flere af Fed-direktørerne ønsker at sænke renten i 2019. En enkelt Fed-direktør ønskede sågar at sænke renten på aftenens rentemøde.

»Komiteen valgte at holde døren vidt åben for rentesænkninger resten af året og understregede, at usikkerheden om udsigten for amerikansk økonomi er tiltaget,« siger Kim Fæster, chefanalytiker i Jyske Bank

Mødet i Federal Reserve Bank var imødeset med stor spænding.

Det skyldes ikke mindst, at de økonomiske nøgletal og prognoser er modstridende

De økonomiske prognoser spår en opbremsning i den amerikanske økonomi med et forventet fald i væksten til 1,9 pct. Næste år mod 2,9 pct. I 2018.

Til gengæld er de amerikanske forbrugere i købehumør. Detailsalget i maj steg med 6,2 pct. på årsbasis, og de seneste tre måneder har væksten i detailsalget været på 10 pct. på årsbasis. Netop forbruget er ansvarlig for mere end to tredjedele af den amerikanske økonomi.

Forbrugernes optimisme står i kontrast til erhvervslivet, der ser negativt på fremtiden. Investeringsbanken Morgan Stanleys Business Conditions Index er således dykket med det største fald i indeksets historier.

Den helt store joker i vurderingen af den økonomiske udvikling er handelspolitikken. USA og Kina var tæt på at nå en handelsaftale, men forhandlingerne er gået i stå.

Håbet er, at eventuelt møde mellem USA’s præsident Donald Trump og den kinesiske præsident Xi Jinping i forbindelse med G20 topmødet i den japanske by Osaka i slutningen af juni kan få skred i forhandlingerne.

Donald Trump har via Twitter meddelt, at han har haft en ’meget god samtale’ med den kinesiske præsident, og at han forventer, at de vil holde et udvidet møde i forbindelse med G20 mødet i Japan.

Ifølge det statsejede kinesiske medie Xinhua, har Xi Jinping meddelt, at har en forberedt på et møde med Donald Trump i Japan.

BRANCHENYT
Læs også