Serier

Donald Trump ryster igen markederne: »Han risikerer at hive tæppet væk under den globale økonomi«

Aktierne og olien falder efter nye toldtrusler fra Donald Trump. Spørgsmålet er nu, hvordan kineserne svarer tilbage.

Trumps handelskrig
Ifølge Donald Trump er Kina løbet fra en række aftaler - bl.a. et løfte om at købe store mængder af landbrugsprodukter fra USA. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

Den amerikanske præsident Donald Trump har igen rystet de finansielle markeder med en række opsigtsvækkende opslag på sin Twitter-profil.

Torsdag aften meddelte Donald Trump, at han agter at optrappe handelskrigen med Kina ved at lægge 10 pct. told på kinesiske varer for 300 mia. dollars - hvad der svarer til 2.000 mia. kr.

Det fik øjeblikkeligt aktiemarkederne i USA til at vende næsen nedad, og oliepriserne tog deres største dyk siden februar 2015. Fredag har aktiefaldene bredt sig til Asien og Europa.

»Trumps trusler mod Kina er dybt bekymrende for den globale økonomi. Hvis Trump sætter handling bag ordene, risikerer Trump i værste fald at hive tæppet væk under den globale økonomi og afspore det lange opsving. Derfor tager investorerne også truslerne alvorligt,« skriver Mathias Dollerup Sproegel, makroanalytiker i Sydbank, i en kommentar.

Ifølge Donald Trump er Kina løbet fra en række aftaler - bl.a. et løfte om at købe store mængder af landbrugsprodukter fra USA. Derfor vil USA fra den 1. september »lægge en lille yderligere told på 10 pct. på de resterende varer og produkter, der kommer ind i vores land,« skriver præsidenten på Twitter.

Der er tale om en alvorlig optrapning af den handelskonflikt, som ifølge analytiker og økonomer har taget verdensøkonomien som gidsel. USA har allerede lagt en told på 25 pct. på kinesiske varer til en værdi af 250 mia. dollars.

»Trumps udmelding er skidt nyt for en verdensøkonomi, der allerede i forvejen står svækket. Ikke mindst industrien. Og risikoen, for at handelsforhandlingerne afspores, stiger også. Det kan forlænge og måske endda forværre den svaghed, som allerede ses mange steder,« vurderer Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.

Også i Danske Bank er man stærkt bekymret.

»Eskaleringen tyder det på, at global økonomi kan få en yderligere modvind på et tidspunkt, hvor væksten i forvejen er under pres. Trump spiller også lidt højt spil her, da væksten i USA allerede er aftaget,« skriver chefanalytiker Allan von Mehren i en kommentar.

»Det er en ikke ubetydelig eskalering af handelskrigen, og det vil blive set på med stor alvor i Kina,« understreger han.

Hvad modsvaret fra Kina bliver nu er usikkert. En højtstående kinesisk embedsmand siger til nyhedsbureauet Reuters, at de nye toldtrusler fra USA er »forkerte og ukonstruktive.«

Danske Bank vil ikke udelukke, at kineserne snart begynder at begrænse eksporten af de såkaldte ’sjældne mineraler’ til USA. Kina har tæt på monopol på disse og kan ramme USA, da mineralerne er nødvendige i en række højteknologiske produkter som mobiltelefoner, missiler og elbiler.

»Vi tror dog stadig ikke på, at de vil ty til at sælge amerikanske statsobligationer. Det vil være for risikabelt, da det kan skabe finansiel ustabilitet og ramme Kina som en boomerang,« skriver chefanalytiker Allan von Mehren.

Donald Trump skriver på Twitter, at forhandlingerne mellem USA og Kina efter planen fortsætter. Lidt usædvanligt - i betragtning af de nye toldtrusler - skriver han, at »vi ser frem til at fortsætte vores positive dialog med Kina om en omfattende handelsaftale og føler, at fremtiden mellem vores lande vil være meget lys.«

Spørgsmålet er, om kineserne har samme følelse, lyder det fra analytikerne.

Læs også