Økonomi

Cheføkonom tror, at USA vil styre udenom recession

Risikoen er klart øget, men USA kan stadig styre udenom en recession, mener cheføkonom.

3 ud af 4 amerikanske økonomer forventer, at USA bliver ramt af recession inden 2021, men cheføkonom i Nordea tror, USA kan styre udenom. Foto: AP/Richard Drew

Risikoen er høj, men USA kan stadig undgå recession. Sådan lyder reaktionen fra cheføkonom i Nordea, Helge Pedersen, efter en ny rundspørge ifølge The Washington Post viser, at et flertal af amerikanske økonomer forventer, at USA bliver ramt af recession inden 2021.

»Mit hovedscenarie er stadig, at USA kommer til at styre udenom en egentlig recession. Men jeg medgiver bestemt, at risikoen er steget siden maj måned. Mange af de grønne skud, der var i foråret, er visnet hen, så det globale billede er absolut mere usikkert, end det var tidligere,« siger Helge Pedersen.

Rundspørgen, som er foretaget blandt 226 medlemmer af National Association for Business Economics, tyder ifølge The Washington Post på en stigende skepsis blandt økonomer og investorer til, hvorvidt den amerikanske økonomi kan tåle en længere handelskrig med Kina.

Den amerikanske præsident Donald Trump ser dog ikke så negativt på den økonomiske situation. Han mener, at det solide forbrug er et tegn på sundhed i den amerikanske økonomi.

»Jeg tror ikke, at vi kommer til at have en recession. Vi gør det forrygende. Vores forbrugere er rige, jeg gav en fantastisk skattelettelse, og de er fyldt op til randen med penge,« udtalte Trump søndag ifølge Associated Press.

Ifølge Helge Pedersen er der en pointe i, at Donald Trump fokuserer meget på det solide amerikanske forbrug, som udgør 70 pct. af den amerikanske økonomi.

»Han forsøger at tale en optimisme ind i den amerikanske befolkning og sige, at der ikke er nogen grund til at forbruget skal aftage. Forbrugertilliden er fortsat på et højt niveau, og man har noget nær rekordbeskæftigelse. På den måde har han jo ret i, at økonomien fortsat er stærk, og at privatforbruget kan være med til at styre økonomien væk fra en recession,« siger han.

Læs også