Økonomi

Den norske oliefond tjener milliarder: Har aldrig været større

Den norske oliefond tjente i andet kvartal 256 mia. norske kroner, viser nyt regnskab.

Den norske oliefond, der administrerer Norges enorme olieformue, kommer ud af andet kvartal med et afkast på 256 mia. norske kroner. Beløbet på billedet afspejler ikke fondens aktuelle værdi. Arkivfoto: Screendump fra nbim.no

Trods store udsving på de globale aktiemarkeder tjente den norske oliefond milliarder i årets 2. kvartal.

Det viser det regnskab, som oliefonden, der officielt hedder Statens Pensjonsfond Utland (SPU), har præsenteret onsdag.

Oliefondens investeringer gav i andet kvartal et afkast på 3 pct., hvilket svarer til 256 mia. norske kroner – omkring 192 mia. danske kroner.

Ved udgangen af juni havde oliefonden en samlet værdi på 9.162 mia. norske kroner, og det er den højeste værdi, der nogensinde er registreret ved udgangen af et kvartal. Fondens værdi har dog kortvarigt været højere oppe tidligere, da værdien på oliefonden på grund af sin størrelse kan svinge voldsomt.

Selvom et afkast på 256 mia. kr. kan lyde som meget, er det dog ingenting i forhold til årets første tre måneder.

Her landede oliefonden et afkast på hele 738 mia. kr. (ca. 565 mia. danske kroner) svarerende til et afkast på 9,1 pct. Det er til dato det højeste afkast målt i kroner i fondens historie.

Samlet er oliefondens værdi fra nytår og frem til udgangen af juni vokset med knap 995 mia. norske kroner – og dermed har fonden for alvor taget revanche efter et sløjt 2018, hvor året endte med et negativt afkast på 6,1 pct. svarende til et tab på næsten 500 mia. norske kroner.

Ved udgangen af juni var 69,3 pct. af SPU’s midler investeret i aktier, mens 28 pct. var investeret i obligationer og andre værdipapirer. 2,7 pct. var investeret i ejendomme.

Læs også