Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Statsbankerot igen? Argentina kæmper for at undgå ny gældsfælde

Argentina har bedt om henstand på gæld for over 100 mia. dollars i et forsøg på at undgå den niende statsbankerot i det sydamerikanske land.

En af Mauricio Macris, Argentinas præsident, største opgaver de seneste år har været at genskabe tilliden til økonomien. Nu er den igen kastet over styr. Foto: AP/Andre Penner

Den argentinske præsident, Mauricio Macri, har bedt om at få udsættelse på betaling af gæld for over 100 mia. dollars. Det skriver Financial Times.

Udsættelsen kommer som følge af, at Argentina igen har store økonomiske problemer, og landet er samtidig midt i en politisk krise med nyt præsidentvalg i oktober. Derfor har præsidenten bedt om henstand på gælden for at undgå en ny statsbankerot, hvilket kan blive landets niende.

Den argentinske peso faldt, og renten steg på nyheden om, at præsidenten havde bedt om udsættelse af gælden.

Præsident Macri har ellers stået for en reformpolitik, som den internationale valutafond, IMF, og omverdenen har støttet for at få det gældsplagede land på ret køl. Men en nylig meningsmåling viste, at opbakningen til Macri er faldet, og der er lille sandsynlighed for, at han genvinder valget til oktober.

Det har skabt usikkerhed om landets økonomi, da økonomer frygter, at oppositionslederen Alberto Fernández vil sætte økonomien over styr med stigende budgetunderskud og inflation.

I første omgang har præsidenten bedt om såkaldt frivillig henstand på en del af gælden, blot for at skabe et pusterum, lyder det. Argentinas finansminister kalder det for et forebyggende tiltag, og at det blot er en kortsigtet manøvre for at skabe råderum.

Men manøvren kan være farlig, lyder det fra en økonom ifølge Financial Times.

»Problemet er, hvis folk reagerer negativt og begynder at trække penge ud af bankerne.«

Og analytikere siger til Financial Times, at markederne allerede er begyndt at tage højde for risikoen for en statsbankerot. Finansmarkederne ser nu en 75 procents risiko for, at Argentina inden for de næste fem år vil misligholde sin gæld. I så fald kan Argentina blive erklæret bankerot - for tredje gang siden 2001, og for niende gang i historien.

Tidligere på måneden steg frygten for bankerot også, da Macri led et nederlag i primærvalget, og aktierne faldt med 48 pct. målt i dollars. Der blev solgt ud af både aktier, obligationer og landets valuta, pesoen, som faldt til den laveste kurs over for dollaren nogensinde.

BRANCHENYT
Læs også