Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Nordea nedjusterer skøn for verdensøkonomien

Brexit og handelskrigen mellem USA og Kina får storbanken Nordea til at nedjustere sit skøn for væksten i verdensøkonomien i år og næste år.

Arkivfoto: Finn Frandsen.

Væksten i den internationale økonomi er truet på flere fronter, og det får nu storbanken Nordea til at nedjustere sit skøn for udviklingen de kommende år.

Det skriver Nordea i en ny prognose med overskriften »frygten hersker«, som banken har offentliggjort onsdag morgen.

»Vi lægger op til en markant nedjustering i væksten i verdensøkonomien i år og til næste år. I begge år vil væksten blot blive omkring 3 pct. eller det laveste siden finanskrisen,« skriver Nordeas cheføkonom, Helge J. Pedersen, i prognosen.

Konkret nedjusterer Nordea vækstskønnet for verdensøkonomien fra 3,3 pct. i både 2019 og 2020 til henholdsvis 3 pct. og 2,9 pct.

Det er urolige begivenheder på den geopolitiske scene blandet med en generel afmatning i økonomien, der nu får Nordea til at tage de pessimistiske briller på.

Usikkerheden om briternes tilknytning til EU kaster fortsat mørke skygger over især europæisk økonomi, og samtidig har den eskalerende handelskrig mellem USA og Kina kun gjort panderynkerne større.

»Der er en reel risiko for, at forholdet mellem USA og Kina, som dybest set drejer sig om fremtidens verdensherredømme, forværres yderligere. Bl.a. derfor er der en større risiko for, at væksten skuffer end overrasker positivt over de kommende år,« skriver Helge J. Pedersen i analysen.

Samtidig har centralbankerne i både USA og Europa lagt kursen om og har vendt ryggen til normaliseringen af pengepolitikken. I juli satte den amerikanske forbundsbank (Fed) renten ned i et forsøg på at holde hånden under opsvinget i amerikansk økonomi, og Nordea forventer, at Den Europæiske Centralbank (ECB) snart vil følge trop.

Nordea forventer dog, at verdensøkonomien i 2021 vil genvinde noget af det tabte og væksten vil stige til 3,3 pct.

For Danmarks vedkommende vurderer banken, at økonomien herhjemme vil vokse med 1,8 pct. i år og 1,5 pct. i både 2020 og 2021.

Nordea, BNP-skøn i pct.:201920202021
Verdensøkonomien3,02,93,3
USA2,31,51,9
Eurozonen1,00,71,1
Kina6,25,95,7
Danmark1,81,51,5
FINANS giver dig overblik
Erhvervslivet og verden er i forandring i disse dage, hvilket har betydet store omvæltninger og en stor strøm af nyheder. Vi udvælger hver dag de væsentligste erhvervsnyheder og samler dem i vores nyhedsbreve.
Tilmeld dig her
BRANCHENYT
Læs også