Økonomi

Større salg af medicin bidrager til dansk eksportvækst

Eksporten voksede mere end importen i juli i forhold til samme måned sidste år, oplyser Danmarks Statistik.

Faktisk blev der eksporteret så meget, at eksporten overgik importen målt i kroner og øre. Foto: Peter Hove Olesen

De danske virksomheder solgte i juli mere medicin til udlandet end i juli sidste år, og det bidrog til at øge landets samlede eksport.

Faktisk blev der eksporteret så meget, at eksporten overgik importen målt i kroner og øre. Derved var der et overskud på den danske handelsbalance på 8,1 milliarder kroner i juli.

Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik.

- Verden ramler omkring os, men eksporten fortsætter heldigvis med at trodse den globale modvind, skriver Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri, i en kommentar.

- Det er især vores store eksport af medicin og maskiner, der får os godt igennem en tid med international uro og lav vækst, tilføjer han.

Baggrunden for handelsoverskuddet i juli var en stigning i eksporten på 3,8 procent og en stigning i importen på 1,4 procent.

Den større eksport i juli fulgte, efter at juni havde vist et fald i eksporten på 4,2 procent. På trods af det er eksporten gået op med 5,8 procent i perioden maj-juli.

- Den underliggende trend peger op og bekræfter, at dansk økonomi i mange henseende er upåvirket af den globale usikkerhed, skriver Anders Christian Overvad, økonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

- Det store spørgsmål er, hvor længe dansk økonomi kan fortsætte - upåvirket af situationen i vores samhandelslande, fortsætter han.

Mens handelsoverskuddet voksede i juli, så faldt den danske betalingsbalance i juli sammenlignet med måneden før.

I juli var der således et overskud på betalingsbalancen på 15,1 milliarder kroner. Det var 0,5 milliarder kroner lavere end i juni.

Betalingsbalancen dækker over alle de økonomiske handler, som et land har med udlandet. Det kan være alt fra til- og frastrømning af udenlandsk valuta og varer eller tjenester.

Danmark har haft overskud på sin betalingsbalance siden 1980.

Læs også