Serier

Tysk institut sænker vækstestimat og ser recession i horisonten

Brexit - britisk farvel til EU
Både brexit og handelskrigen mellem USA og Kina kan være med til at presse den tyske økonomi.  Foto: AP/Christophe Gateau

Den tyske økonomi er under pres fra usikkerhed om brexit og handelskrigen mellem USA og Kina, og en svækkelse af industrien får nu det tyske institut Ifo til sænke sine forventninger til landets økonomiske vækst i både 2019 og 2020.

Ifo-instituttet har torsdag skåret i sine vækstforventninger til den tyske økonomi og ser nu blot en vækst på 0,5 pct. i 2019 mod en tidligere forventning på 0,6 pct., fremgår det af en pressemeddelelse.

Instituttet forudser samtidigt, at Europas største økonomi går recession i møde i årets tredje kvartal, hvor Ifo forventer en tilbagegang på 0,1 pct.

En recession defineres som to sammenhængende kvartaler med negativ BNP-vækst, hvilket vil være tilfældet for Tyskland, hvis tredje kvartal viser sig negativ. I andet kvartal skrumpede økonomien nemlig med 0,1 pct. ifølge tal fra de tyske statistikmyndigheder.

Instituttet forventer dog en fremgang i årets fjerde kvartal, der sammenlagt med fremgangen på 0,4 pct. i de første tre måneder af 2019 effektivt vil give en vækst på 0,5 pct. for helåret, selvom instituttet understreger, at forventningerne er påvirket af forskellige geopolitiske risici.

- Forventningerne er associeret med høj usikkerhed. Vi antager eksempelvis, at der ikke kommer et hårdt brexit eller eskalering i handelskrigen mellem USA og Kina, lyder det fra instituttests analysechef, Timo Wollmershaeuser.

Ifo skærer samtidig i sin tyske vækstforventning til 2020, hvor det nu lyder på 1,2 pct. mod tidligere 1,7 pct., mens væksten justeret for det høje antal arbejdsdage i 2020 blot ventes på 0,8 pct.

IFO har samtidig for første gang offentliggjort vækstforventningerne til 2021, der lyder på 1,4 pct.

Tidligere torsdag kunne en analyse fra det private økonomiske analyseinstitut Macroeconomic Policy Institute (IMK) berette om, at Tyskland står med den største risiko for at gå i recession i næsten syv år.

Instituttet udgiver på månedlig basis et indeks, der forudser risikoen for en recession, og risikoen vurderes nu til at være 59,4 pct. I august lød vurderingen på 43 pct.

Vurderingen på 59,4 pct. er den højeste siden vinteren 2012/2013.

Frygten er, at recessionen i fremstillingsindustrien kan sprede sig til andre sektorer i landet.

I tredje kvartal ventes den tyske økonomi at skrumpe med 0,3 pct., ifølge The Kiel Institute for World Economy.

Læs også