Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Federal Reserve mistede kontrollen over sit vigtigste værktøj: »Det giver nogle mindelser om finanskrisen«

Manglen på likviditet i det amerikanske banksystem pressede Federal Reserves ledende rente ud af det fastsatte bånd.

Jerome Powell står i spidsen for USA's centralbank. Foto: AP/Susan Walsh

Mens alle øjne onsdag var rettet mod Federal Reserve (Fed), mistede den amerikanske centralbank kontrollen over sit primære værktøj, den ledende rentesats.

»Fed har ikke kunnet styre renten. Det udstiller, at Fed ikke har været på forkant med udviklingen,« siger Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.

Inden denne uges pengepolitiske møde i Fed havde centralbanken en målsætning om at holde den såkaldte federal funds-rente inden for et bånd mellem 2 og 2,25 pct., men renten brød gennem dette bånd og endte på 2,3 pct.

»Det er et bevis på, at Fed har svært ved at styre markedet,« siger Morten Hassing Povlsen, der er valuta- og rentestrateg i Jyske Bank.

Fra flere sider bliver der peget på, at det er en mangel på likviditet eller rede kontanter i det finansielle system, der pressede Feds rente ud af sit bånd. Samme likviditetsmangel sendte tidligere på ugen den såkaldte repo-rente op omkring 10 pct., og andre korte renter i pengemarkedet tordnede også op.

»Dem, der har manglet likviditet, har fået lov at betale boksen for det. Det er uholdbart, at man skal handle til en rente på 8-10 pct. i repo-markedet, som vi har set i denne uge. Det er helt vildt. Det er et marked på adskillige hundrede milliarder, så det betyder rigtig meget,« siger Morten Hassing Povlsen.

Repo er forkortelse for repurchase agreement, og begrebet dækker over et kortvarigt lån. Dette marked er en vigtig del af strukturen i det finansielle system.

Uroen fik tirsdag Fed til at åbne for, at banker i USA kunne få likviditet via repo-transaktioner med centralbanken. På denne måde pumpede Feds afdeling i New York flere end 100 mia. dollars ind i banksystemet i løbet af tirsdag og onsdag.

Samtidig med dette tiltag holdt Fed sit pengepolitiske møde, hvor det blev besluttet at sænke renten med 0,25 pct.point til intervallet 1,75 pct. til 2 pct. Dette på trods af, at Fed altså ikke kunne kontrollere renten i det tidligere bånd.

»Det vælter ikke systemet, at renten fixer over båndet en enkelt dag. Det giver nogle mindelser om finanskrisen, hvor tingene ikke kørte som de skulle. Det er lidt noget andet i denne omgang. Men det er med til at skabe bekymringer om banksystemet,« siger Frederik Engholm.

Federal Reserve har dog værktøjerne til at løse problemerne, lyder det fra Nykredits chefstrateg.

»Det er der ikke så mange, der er i tvivl om. Og det giver en vis form for tryghed, at Fed har redskaberne, der skal til. Også selvom Fed måske ikke er så meget for at bruge det,« siger Frederik Engholm.

Ét af de værktøjer, som ifølge flere analytikere, vil kunne sende tilstrækkelig likviditet ind i det amerikanske banksystem, er et nyt opkøbsprogram eller en mere permanent repo-facilitet. Det sidste kan Fed sætte i værk, inden det næste pengepolitiske møde, der finder sted i udgangen af oktober.

»Fed bliver nødt til at sætte en prop i. Det kan ikke vente til, at de holder møde næste gang,« siger Morten Hassing Povlsen.

BRANCHENYT
Læs også