Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

OECD sænker global vækstprognose: "En dyster prognose"

Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) sænker sin globale vækstprognose for de kommende år, idet organisationen nu ser yderligere risici i verdensøkonomien.

For USA er vækstprognosen sænket til 2,4 pct. i år og 2,0 pct. næste år fra henholdsvis 2,8 pct. og 2,3 pct. i den seneste prognose. Foto: Mark Lennihan

OECD venter nu en global vækst i bruttonationalproduktet (BNP) på 2,9 pct. i år og 3,0 pct. næste år. Det er en nedrevidering fra henholdsvis 3,2 pct. og 3,4 pct. i den seneste prognose.

Det er ifølge Tore Stramer, cheføkonom hos Dansk Erhverv, en "dyster prognose":

- Det er en voldsom nedjustering, der betyder, at OECD nu forventer, at væksten i verdensøkonomien vil aftage til det laveste niveau siden finanskrisen, skriver han i en kommentar.

For USA er vækstprognosen sænket til 2,4 pct. i år og 2,0 pct. næste år fra henholdsvis 2,8 pct. og 2,3 pct. i den seneste prognose. For Kina sænkes udsigterne, så der nu ventes en BNP-vækst på 6,1 pct. i 2019 og 5,7 pct. i 2020 mod tidligere ventet 6,2 pct. og 6,0 pct.

I EMU-landende ser OECD en økonomisk vækst på 1,1 pct. i år og 1,0 pct. næste år mod tidligere ventet 1,2 pct. og 1,4 pct.

- Dagens dystre prognose sætter en tyk streg under, at de økonomiske udsigter i øjeblikket både er svage og ekstraordinært usikre. Det er naturligvis bekymrende læsning for dansk økonomi, der er meget afhængig af udviklingen i den globale økonom.

- Det er særligt bekymrende, at vækstnedgangen forventes at blive særlig tydelig i Tyskland, der er vores største eksportmarked, vurderer Tore Stramer.

Den eneste større økonomi, hvor OECD nu er mere optimistisk, er verdens tredjestørste - den japanske. Her venter organisationen nu en BNP-vækst på 1,0 pct. i år mod tidligere ventet 0,7 pct. Forventningen til 2020 er fortsat en vækst på 0,6 pct.

OECD peger særligt på handelskrigen mellem USA og Kina samt brexit som nogle af de klart største usikkerheder i økonomien. En del af det modsvares af de lave renter, som bidrager til et fortsat fornuftigt privatforbrug, påpeger OECD.

BRANCHENYT
Læs også